StoryEditor

Warburg Pincus smeruje na ruský trh

12.09.2003, 00:00

Druhý najväčší investičný fond na svete Warburg Pincus plánuje prvýkrát v histórii investovať v Rusku, krajine, ktorá momentálne zaznamenáva najväčší rast z ôsmich priemyselne najsilnejších krajín - G8. Ako uviedol denník The Moscow Times, spoločnosť plánuje odkúpiť na území Ruska podiely v hodnote od 20 do 50 mil. USD vo firmách od maloobchodu až po finančné služby.
Rusko, kde objem akvizícií prekonal v tomto roku hodnotu 19,2 mld. USD, čo je štvornásobok hodnoty za celý minulý rok, je podľa Warburg Pincus najlepšou ekonomickou príležitosťou. Spoločnosť so sídlom v New Yorku patrí medzi najúspešnejšie investičné fondy. Od roku 1971 investovala spolu do 450 firiem v 29 krajinách sveta a medzi firmy, v ktorých má podiely, patria aj korporácie ako Wright Medical, Mellon Bank Corporation, Knoll, BEA Systems či The Medicines Company. V roku 1998 sa stala vlastníkom českej spoločnosti Léčiva a začiatkom tohto roka kúpila majoritný podiel aj v slovenskej farmaceutickej spoločnosti Slovakofarma Hlohovec. Tieto firmy sa po súhlase Slovenského protimonopolného úradu spojili pod strechou holandskej spoločnosti Zentiva, ktorej vlastníkom je tiež Warburg Pincus.
O lukratívny ruský trh prejavila záujem aj ďalšia investičná spoločnosť Carlyle Group, ktorá je známa hlavne skupovaním podielov v kozmickom priemysle a je úzko prepojená s americkými republikánmi. Do pozornosti sa dostala hlavne po 11. septembri 2001, keď sa zistilo, že spolupracovala s veľkofirmou v oblasti stavebníctva Binladin Group, spoločnosťou, ktorú vlastní rodina hľadaného teroristu Usámu bin Ládina. Aj keď rodina už dávno zrušila akékoľvek vzťahy so svojím príbuzným, jeho meno jej spôsobilo na trhu nemalé ťažkosti, keďže po útokoch na USA s ňou viaceré svetové spoločnosti zrušili kontrakty. Pre Carlyle Group pracujú okrem iného bývalý americký prezident George Bush, exminister zahraničných vecí USA James Baker či bývalý britský premiér John Major. Na ruskom území by spoločnosť rada vytvorila fond spoločne s ruskou Alfa Group miliardára Michaila Fridmana. Fond so sídlom vo Washingtone už v Rusku však konexie má. Popri spomínaných poradcoch z USA a Británie jej poradcom v Rusku šéf ropnej spoločnosti Yukos Michail Chodorkovskij.
Niektorí investori však radšej ešte čakajú, majúc v živej pamäti obrovské straty z prvých investícií v Rusku po rozpade ZSSR na začiatku 90. rokov či po finančnej kríze v roku 1998. Medzi ne patrí americká investičná firma Kohlberg Kravis, ktorá po krachu rubľa v roku 1998 takmer prišla o celý podiel v petrohradskej firme na výrobu porcelánu, či o investície do automobilky KamAZ. Warburg Pincus však plánuje investovať do tých firiem, ktoré mienia neskôr predať akcie na burze. Firma by na to mohla použiť okolo 5,3 mld. USD, ktoré zarobila v minulom roku. Najväčšou atrakciou je pre ňu práve absencia najväčšieho rivala Kohlberg Kravis.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:27