StoryEditor

Tri nové lietadlá už sú na Slovensku

09.07.2003, 00:00
Boeing 757-200 so 188 sedadlami v ekonomickej a 16 sedadlami v obchodnej triede je doteraz najväčším lietadlom, ktorý po tieto dni zapisujú do slovenského leteckého registra. Je to súčasne aj prvé lietadlo s diaľkovým medzikontinentálnym doletom. Air Slovakia ho chce použiť na lety z Bratislavy do Indie.
Už tento týždeň vyštartuje lietadlo na svoj prvý let pod slovenskou vlajkou z Bratislavy do Kuvajtu. Spoločnosť má podľa obchodného riaditeľa Miloša Vrablicu už britské povolenia na lety do Birminghamu a na londýnske letisko Heathrow. Od polovice októbra má každý týždeň lietať pre bratislavských touroperátorov Leonardo a 321 Tour chartre z Bratislavy cez Dubaj na Srí Lanku a Maledivy. V týchto dňoch vyšiel katalóg pobytov a podľa riaditeľa spoločnosti Leonardo Juraja Špaňára sa exkluzívne dovolenky mimoriadne dobre predávajú. Ohlásil sa im dokonca už aj klient z Estónska. V porovnaní s ponukami v Česku a Rakúsku sú v porovnateľných hoteloch slovenské zájazdy lacnejšie a na rozdiel od Prahy či Viedne na nich lieta väčšie diaľkové lietadlo s vyšším komfortom cestovania, takže sa očakávajú aj cestujúci z Moravy, zo severovýchodného Rakúska a severozápadného Maďarska.

Druhý rok rozvoja

Po niekoľkých rokoch rapídneho redukovania lietadlového parku na Slovensku je rok 2003 druhým rokom jeho rozvoja. Pred niekoľkými dňami pristál v Bratislave už štvrtý 30-miestny Embraer 120 pre nízkonákladovú spoločnosť SkyEurope Airlines. V pondelok ráno priletel z USA prvý Boeing 737-500 pre 133 cestujúcich, ktorým Sky Europe Airlines 11. júla začnú lietať spočiatku trikrát týždenne z Bratislavy na londýnske nízkonákladové letisko Standsted a od konca augusta aj do Paríža. Na jeseň avizuje Air Slovakia ešte jeden Boeing 757 a po západnej technike sa obzerajú aj štátne Slovenské aerolínie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 21:15