StoryEditor

Sorosovu pomoc budú teraz potrebovať USA

13.06.2003, 00:00

Po 15 rokoch pôsobenia a investovaní približne miliardy dolárov opúšťa medzinárodný finančník George Soros Rusko, pretože, ako uviedol, je čas zamerať sa na krajinu, ktorá ho dnes potrebuje omnoho viac. Tou krajinou sú podľa neho Spojené štáty, pretože "práve tam teraz prebieha boj za občiansku spoločnosť".
Ako povedal, cíti, že "súčasná americká administratíva zneužíva svoju moc a namiesto využitia svojho postavenia na podporu mieru a lepších podmienok vo svete sa terajšiu moc snaží iba zvyšovať". Je presvedčený, že USA využili teroristické útoky 11. septembra 2001 na to, aby ešte viac presadzovali svoju silu. "Dnes existujú vo svete dva druhy suverenity. Suverenita Spojených štátov, ktorá prehliada všetky medzinárodné záväzky a dohody a suverenita ostatných krajín, ktorá je však podriadená Bushovej doktríne," vyhlásil G. Soros.
Miliardár prišiel ešte do bývalého Sovietskeho zväzu v roku 1988, keď sa situácia v krajine po nástupe M. Gorbačova k moci (1985) začala meniť. Za 15 rokov jeho fondy investovali v ZSSR a neskôr v Rusku vyše miliardy USD, pričom sa sústreďoval najmä na oblasť vzdelávania, vedy, výskumu a rozvoj internetu. Okrem toho však podporoval ruských umelcov, múzeá a galérie, ako aj projekty na prevenciu pred aids. Finančník veľmi často kritizoval západné krajiny, že sa s pomocou Rusku príliš neponáhľali a v snahe čo najviac ušetriť nechali všetko na Medzinárodný menový fond. Navrhoval, aby z niekoľkomiliardových úverov fondu veľkú časť získalo priamo obyvateľstvo, čím by sa podporila jeho ekonomická aktivita. Ako však neskôr uviedol, "peniaze sa stratili".
Sorosova sieť nadácií operuje doteraz vo viacerých krajinách sveta vrátane Kosova, Čiernej Hory a krajín južnej a západnej Afriky. Z Ruska však úplne nemieni odísť a naďalej bude krajinu podporovať. Pôvodné príspevky na úrovni 25 mil. USD ročne chce zredukovať asi na 10 mil. USD, aby väčšiu časť financií "mohol investovať do demokracie v USA".
G. Soros patrí medzi najkontroverznejšie postavy finančného sveta. Zbohatol na operáciách na americkej burze cenných papierov, jeho meno sa však natrvalo zapísalo do povedomia finančníkov v roku 1992, keď prispel ku kríze britskej meny a natrvalo získal prívlastok "muž, ktorý zlomil libru". Bol obvinený aj z odštartovania hospodárskej krízy v Ázii, ktorá vypukla v roku 1997. Minulý rok ho pre zmenu odsúdili vo Francúzsku na pokutu 2,2 mil. USD za zneužívanie informácií v obchodnom styku, čo Soros označil za "podivné rozhodnutie" a sľúbil, že sa odvolá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 19:59