StoryEditor

E. Maták: Reštrukturalizácia úverového portfólia

30.06.2003, 00:00
V účtovnej uzávierke k 31. decembru 2002 došlo k výraznému zreálneniu aktív smerom nadol približne o 2,5 mld. Sk. Je toto zreálnenie definitívne, alebo súvaha obsahuje ešte aktíva, ktoré by v budúcnosti bolo potrebné preceniť smerom nadol?
- Ku koncu minulého roka sme urobili dve výrazné precenenia majetku. Išlo o zúčtovanie opravných položiek k majetku vo výške 1 638 403 tis. Sk. Týkajú sa najmä vytvorenia opravných položiek k nevyužívanému majetku, alebo k majetku, ktorý je spojený s ekologickou záťažou. Bolo našou povinnosťou preceniť tieto aktíva smerom nadol. Druhou výraznou položkou bolo zúčtovanie zostatku úrokov, ktoré spoločnosť niekoľko rokov za sebou účtovala na nákladoch budúcich období. Boli to úroky z úveru na modernizáciu výroby hliníka v objeme 786 316 tis. Sk. Hovoriť dnes o tom, či v budúcnosti budeme preceňovať akékoľvek časti majetku, je predčasné.
Podľa informácií HN sa pripravuje dohoda o financovaní ZSNP zo strany Citibank Slovakia (pozn. red.: unifikácia úverového portfólia). Týmto úverom sa majú splatiť všetky doterajšie záväzky. Zároveň by tým mohlo dôjsť k vráteniu prostriedkov, ktoré požičala Penta ZSNP. Je to tak?
- Áno, predpokladáme, že dôjde ku komplexnej reštrukturalizácii úverového portfólia ZSNP. Prostredníctvom plánovaného syndikovaného úveru sa vyplatia všetky krátkodobé pôžičky, ktoré poskytla Penta od novembra minulého roka. Citibank je jednou z hlavných financujúcich bánk spoločnosti ZSNP a vzájomná spolupráca je dlhodobá. Reálne uvažovať o poskytnutí syndikovaného úveru bolo možné až po privatizácii a následných reštrukturalizačných krokoch. Príprava dohody medzi Citibank Slovakia a ZSNP o podmienkach aranžovania úveru je v záverečnej fáze. Keďže ide o objem 1,38 mld. Sk, Citibank bude v krátkej budúcnosti oslovovať slovenské komerčné banky, ktoré by mohli spolufinancovať tento projekt.
Kedy by mohlo dôjsť k tejto transakcii?
- Podľa dohodnutého časového harmonogramu by sa tak malo stať v auguste. Ako jediné zabezpečenie tohto úverového vzťahu by mali byť použité akcie Slovalca, ktoré vlastní ZSNP. Keďže tieto akcie sú spojené s mnohými obmedzeniami, chceme na mimoriadnom valnom zhromaždení Slovalca, ktoré bude 22. júla 2003, požiadať ostatných akcionárov o súhlas so založením kmeňových listov. (Pozn. red.: Akcie Slovalca sú spojené s mnohými obmedzeniami súvisiacimi s predkupným právom spoločnosti Norsk Hydro a jedným z nich je aj to, že nesmú byť zakladané bankám ani tretím subjektom bez súhlasu ostatných akcionárov.) Myslím si však, že tento súhlas v prípade založenia v prospech Citibank Slovakia by nemal byť problémom.
Čo ak nebudú súhlasiť zo založením?
- V prípade, že by nesúhlasili, použili by sme ako kolaterál iba prioritné akcie Slovalca, s ktorými nie je spojené toto obmedzenie, a realizovali by sme iné dozabezpečenie majetkom ZSNP.
Ako oceníte akcie Slovalca v majetku ZSNP?
- Oceníme ich tak, ako nás na to zaväzuje platný zákon o účtovníctve. Preceníme ich smerom nahor, ak budeme musieť zohľadňovať nerozdelené zisky alebo podiel na čistom vlastnom imaní spoločnosti.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 15:57