StoryEditor

CME plánuje expanziu vo východnej Európe

22.01.2003, 23:00

Stredoeurópska televízna skupina CME obnoví svoje akvizičné zámery, ak zvíťazí v súdnom spore s českou vládou a získa odškodné v hodnote pol miliardy dolárov. Informoval o tom generálny riaditeľ CME Fred Klinkhammer. Spoločnosť CME, na čele ktorej je americký kozmetický magnát Ronald Lauder, vidí optimisticky svoje šance na víťazstvo v arbitrážnom konaní. CME žiada kompenzácie za stratu kontroly nad českou televíziou TV Nova. Strata kontroly ju totiž kedysi takmer položila na kolená.
CME, ktorá sídli na Bermudách, vyhrala v rámci prvej fázy sporu nad českou vládou v roku 2001, keď tribunál rozhodol, že česká strana porušila dohodu o medzinárodných investíciách a nedokázala ochrániť záujmy CME. Spoločnosť CME, ktorá prevádzkuje televízne stanice na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a na Ukrajine, očakáva ohlásenie druhej fázy konania o odškodnom do konca marca. Klinkhammer povedal, že udelenie odškodného umožní firme CME obnoviť expanziu, ktorá by sa mala zamerať na Rusko, Poľsko a Maďarsko. Práve posledné dve spomínané krajiny sú trhmi, ktoré CME opustila pred niekoľkými rokmi. "Našou prvou povinnosťou bude vyplatenie peňazí, ktoré dlhujeme vlastníkom našich dlhopisov, a potom sa vrátime k realizácii plánov expanzie v regióne," povedal Klinkhammer.
Spoločnosť žiada odškodné 526,9 mil. USD plus úroky v rozsahu približne 250 mil. USD, pričom vychádza z jednoduchého úroku 10 %. Bez ohľadu na výsledok arbitráže plánuje CME účasť na tendri v Chorvátsku, na ktorom sa bude uchádzať o získanie vysielacej licencie. Licencia by sa mala udeliť do jesene tohto roku. Klinkhammer dodal, že za určitých okolností by sa CME mohla vrátiť aj do ČR napriek jej nepriaznivým skúsenostiam v tejto krajine.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 05:56