StoryEditor

Moskvič ide do konkurzu

24.04.2003, 00:00

Ruská automobilka Moskvič, producent najznámejších a najobľúbenejších vozidiel v bývalom Sovietskom zväze, ide do konkurzu. Moskovská samospráva začala konkurzné konanie voči spoločnosti, ktorej dlhy sa vyšplhali až do výšky 33 miliárd rubľov (1,1 mld. USD). Informovala o mediálna spoločnosť BBC.
Automobilka Moskvič, v ktorej štát vlastní 60-percentný podiel, zaznamenala veľké straty hlavne počas finančnej krízy, ktorá zachvátila Rusko v roku 1998. Od roku 2001 spoločnosť nevyrobila ani jedno nové vozidlo.
Vedúci predstavitelia moskovskej samosprávy veria, že konkurzné konanie je začiatkom postupného ozdravovania moskovskej automobilky, ktorá bola v minulosti pýchou ruského priemyslu.
Pád komunistického režimu poškodil všetkých ruských producentov automobilov. Aj napriek tomu, že vozidlá domácej výroby boli v krajine vždy lacnejšie v porovnaní zo zahraničnými značkami, ruskí spotrebitelia sa začali viac orientovať na dovoz zo zahraničia -- Volkswageny, Toyoty a Fiaty.
Moskvič mal v porovnaní s ostatnými ruskými značkami výhodnejšiu lokalitu, jeho závod sa nachádzal priamo na predmestí Moskvy. Vozidlá však mali oveľa horšiu povesť kvôli nižšej kvalite v porovnaní so spoľahlivou Ladou, ktorá je dnes vedúcou značkou na ruskom trhu. Každej menšej firme v Rusku, ktorej chýbali finančné páky na prekonanie krízy v roku 1998, dnes hrozí, že sa dostane do konkurzu podobne ako Moskvič.
Moskva verí, že konkurzné konanie vyrieši vysoké dlhy ruskej automobilky a vytvorí z Moskviča atraktívneho partnera pre zahraničných investorov. V polovici 90. rokov mala ruská spoločnosť uzatvorené kontrakty s francúzskou automobilkou Renault, avšak nestabilná finančná situácia napokon zabránila rozvoju akýchkoľvek spoločných obchodných aktivít oboch automobiliek.
Moskvič bol založený v roku 1929. Do roku 1980 vyrábal viac než 150-tisíc vozidiel ročne, avšak v roku 1999 sa jeho výroba znížila pod 600 súprav ročne. Ešte pred krízou v roku 1998 bol moskovský závod zatvorený, jeho výroba sa opäť obnovila vďaka finančnej injekcii, ktorú získal závod od mesta v polovici 90. rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:41