StoryEditor

Mochovce vymieňajú jódové tabletky

17.02.2003, 23:00

V obciach a mestách v okolí atómových Elektrární Mochovce (EMO), odštepného závodu Slovenských elektrární, a. s., Bratislava, začala pravidelná výmena jódových tabletiek, ktoré sú jedným z doplnkových protiradiačných opatrení používaných v prípade havárie alebo iného núdzového stavu jadrovoenergetického zariadenia.
Tabletky sa do domácností naposledy distribuovali v rokoch 1997 až 1998. Vzhľadom na to, že lehota ich použiteľnosti sa blíži ku koncu, je prevádzkovateľ EMO povinný zabezpečiť dodávku nových balení. Mestské a obecné úrady zároveň začali so zberom starých jódových tabletiek, ktoré sa ako odpad zlikvidujú v zmysle príslušnej legislatívy. Ďalšia výmena tabliet jodidu draselného sa uskutoční v roku 2007.
Jódová profylaxia spočíva v použití preparátov obsahujúcich stabilný nerádioaktívny jód, ktoré blokujú absorpciu rádioaktívneho jódu štítnou žľazou. Účinnosť tohto preparátu závisí najmä od včasného podania postihnutým osobám. Ak sa uskutoční jeden až šesť hodín pred začiatkom príjmu rádioaktívneho jódu, je ochrana takmer stopercentná, avšak pri oneskorenom podaní sa výrazne znižuje.
Prevádzkovateľ elektrárne zároveň distribuuje kalendáre na rok 2003, ktorých súčasťou je príručka pre obyvateľstvo, obsahujúca inštrukcie pri radiačnej havárii atómovej elektrárne. Inštruktážny materiál dostane každá domácnosť v bezprostrednej blízkosti EMO.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 14:55