StoryEditor

Zvýšenie cien plynu zatiaľ nenavrhnú

12.02.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Vojenský konflikt v Iraku by v SR z energií mohol ovplyvniť len ceny zemného plynu a ropy. Kým ceny benzínu sa zvyšujú, rast predajných cien plynu Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., Bratislava, zatiaľ nenavrhne. Ako informovala hovorkyňa SPP Dana Kršáková, pri návrhu cien na rok 2003 vychádzali z rôznych odborných analýz vývoja cien ropy, ktoré ovplyvňujú aj nákupné ceny plynu. Riziko ich rastu sa tak v predajných cenách plynu na tento rok už do určitej miery zohľadnilo. Dosahy rastu cien podľa D. Kršákovej navyše zmierňujú dlhodobé zmluvy s Gazpromom.
Podľa riaditeľa odboru ekonomických analýz Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) SR Karola Dvoráka by úrad v súčasnosti zrejme návrhu SPP na vyššie ceny plynu nevyhovel. Úrad síce eviduje vyššie nákupné ceny plynu, avšak tento trend zatiaľ nie je dlhodobý. Pri návrhu cien plynu na rok 2003 rátal ÚRSO podľa dostupných informácií s dlhodobými priemernými cenami ropy na úrovni okolo 28 USD/barel. V súčasnosti ceny ropy dosahujú takmer 33 USD/barel.
Rast cien vstupov, na základe ktorého by mohol prísť návrh na zvýšenie predajných cien elektriny, v súvislosti s konfliktom v Iraku nepredpokladá ani akciová spoločnosť Slovenské elektrárne (SE) Bratislava. "Čerstvé jadrové palivo dovážame z Ruska, čierne uhlie z Ruska a Ukrajiny, hnedé uhlie nám dodávajú Hornonitrianske bane Prievidza a plyn odoberáme cez SPP. Ceny paliva by teda prípadná vojna v Iraku nemala ovplyvniť," informovala hovorkyňa SE Jana Kaplanová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. máj 2024 13:10