StoryEditor

Fúzia pod taktovkou Penta Group

15.05.2003, 00:00

Penta Group včera ohlásila majetkové prepojenie dvoch slovenských distribučných liekových spoločností -- Sanitas-SR a Inforama. Penta kontrolovala akcie Sanitasu-SR od decembra 2000. Kúpila ich na základe iniciatívy manažmentu Sanitasu-SR, ktorý sa dozvedel, že Monsanto -- ich pôvodný majiteľ -- chce firmu predať. "Keď sme Sanitas-SR kúpili, mal 3-percentný podiel na distribučnom trhu s liekmi a bol podkapitalizovaný," informoval člen Predstavenstva Penty Martin Kúšik. Penta vložila do Sanitasu-SR obrátkový kapitál za 180 mil. Sk. Obrat sa podarilo zvýšiť aj nočným trezorovým zásobovaním lekární a prácou s pohľadávkami. Zamestnanosť vo firme počas trvania akvizície Pentou vzrástla o 47 ľudí a tržby o 37 %.
Penta rokovala s majiteľmi Inforamy o fúzii od jesene minulého roka. "Dali sme prednosť slovenskému investorovi aj preto, že jeho ponuka bola zaujímavá," povedal M. Kúšik. Inforama pôsobí na trhu od roku 1990. Je to rodinná firma, ktorá na trhu s liekmi koncom roka 2002 mala podiel 8 %. Jej predaj minulý rok dosiahol 1,7 mld. Sk, čistý zisk 27 mil. Sk, pričom zamestnávala takmer 200 ľudí.
Podľa predstaviteľov zlúčených firiem je cieľom fúzie získať 15 až 20 % na trhu s liekmi. Pohľadávky voči lekárňam a nemocniciam sú problémom tak v Sanitase-SR, ako aj v Inforame. Dovedna dosahujú 1 mld. Sk. "Zo zásobovania nemocníc sme vystúpili, lebo za lieky platili po 12 až 18 mesiacoch," zdôraznil riaditeľ Inforamy Daniel Hornáček.
Penta akvirovala akcie aj v českom Sanitase, ktorý má sídlo v Říčanoch. Ten pôvodne ako dcérska firma Monsanta vlastnil aj Sanitas-SR. Svoju distribučnú sieť neskôr predal jednému z troch najväčších európskych distribútorov liekov, firme Alliance Unichem. "Distribúcia bola stratová, keďže veľká distribučná trojka si v ČR rozdelila trh," povedal M. Kúšik. Penta teraz predáva veľký sklad v Říčanoch pri Prahe, súčasť majetku Sanitasu.
Aj pri Sanitase-SR mala Penta snahu predať firmu po konsolidácii niekomu z veľkej trojky -- spomínanému Alliance Unichem, Gehe Pharme alebo Phoenix Pharmahandelu. "Rokovali sme s nimi, ale pochopili sme, že ešte nedozrel čas, aby prišli na slovenský trh," doplnil člen Predstavenstva Penty.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. máj 2024 10:18