StoryEditor

Oceliarne prvé pocítia dosahy rozšírenia únie

20.05.2004, 00:00
Autor:
SITASITA

Podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Fitch Ratings môže mať rozšírenie Európskej únie značné dlhodobé efekty na oceliarsky priemysel v strednej a vo východnej Európe (SVE). Znížia sa totiž ich terajšie nákladové výhody, avšak okamžitý dosah sa neočakáva. Ekonomický vplyv rozšírenia EÚ bude postupný, uvádza sa v komentári s názvom Vplyv rozšírenia EÚ na oceliarsky priemysel SVE. Očakáva sa, že ekonomické synergie prispejú k vyššiemu ekonomickému rastu vo všetkých členských štátoch EÚ, avšak niektoré sektory, ako oceliarsky, sú priamo nadviazané na tento rast.
"V strednodobom horizonte stratí oceliarsky priemysel v strednej a vo východnej Európe pravdepodobne svoje nákladové výhody pre možný rast energetických nákladov a nákladov na ochranu životného prostredia. Naopak, konkurenčné pozície spracovateľov ocele v Rusku sa asi posilnia, keď budú ťažiť najmä z kontroly nad surovinami a nízkych nákladov práce," povedala Sonya Dilova z Fitch Ratings, ktorá je autorkou správy. Fitch očakáva, že oceliarsky priemysel bude medzi prvými, ktoré ovplyvnia dosah z očakávaných ekonomických synergií z rozšírenia únie. Tento fakt spôsobuje najmä multifunkčná výrobná použiteľnosť v rozličných sektoroch ako stavebníctvo, výroba automobilov a v infraštruktúre.
Výrobcovia ocele z vyspelých štátov EÚ si v strednodobom horizonte pravdepodobne udržia svoju kvalitatívnu konkurenčnú výhodu voči nízkonákladovým výrobcom zo SVE, najmä v oblasti výrobkov a logistiky. Tento aspekt bude podporovať najmä štandardizácia produktového radu, ktorý zodpovedá požiadavkám ich hlavných spotrebiteľov, najmä z automobilového sektora. Naproti tomu však európski výrobcovia automobilov vo zvýšenej miere presúvajú svoje výrobné továrne do krajín SVE, čo by mohlo vyvolať relokáciu niektorých dodávok domácim producentom ocele. Tento faktor bude evidentnejší v strednodobom výhľade v Rusku.
Agentúra očakáva, že konsolidácia oceliarskeho priemyslu v EÚ bude zameraná najmä na ťažobné prevádzky. Kontrola nad surovinami bude kľúčovým aspektom obchodného modelu oceliarskych výrobcov, so zameraním na udržanie si svojich trhových pozícií a ziskovosti.
V rovnakom čase budú európski producenti ocele pravdepodobne čeliť výraznejšej konkurencii od niektorých hlavných ruských hráčov, ako napríklad firmy Evraz, MMK a Severstal, ktorí ťažia zo spoločnej kontroly podielov vo svojich štruktúrach. Navyše, niektoré z ruských oceliarskych spoločností chcú hrať významnejšiu rolu v globálnej konsolidácii oceliarskeho priemyslu získavaním zámorských aktív a podielov vo veľkých oceliarskych hráčoch, ako napríklad investícia pána Usmanova v britskej firme Corus.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 23:38