StoryEditor

V EÚ prekvitá obchod so psami

15.05.2003, 00:00

V Európskej únii sa podľa najnovších odhadov ročne obchoduje s desiatkami, možno až stovkami tisíc koží zo psov a z mačiek a ochrancovia vyzývajú Európsku komisiu (EK), aby už konečne začala konať. Ako uviedla BBC, Európa sa stala lukratívnym trhom pre tieto výrobky po tom, čo USA obchod s kožami z domácich miláčikov zakázali. Podľa zástancov obchodu tohto druhu mačacie kože sú vhodné pre reumatikov a psie sa pre zmenu často predávajú zámerne ako kože z exotických zvierat s ohromným zdravotným účinkom.
Brusel síce tvrdí, že chov psov a mačiek na produkciu koží v Európe neexistuje, amatérske video urobené v Belgicku však dokázalo, že tu sa chovajú psy na tento účel. Navyše, podľa belgického "chovateľa" často chytajú túlavé psy a mačky, ktoré krátko po odchyte zdierajú z kože. Tovar sa potom predáva ako "líška", "zajac" či "mýval". Podľa ochrancov zvierat sa ročne pre obchod s kožami zabije okolo 2 mil. zvierat, pričom najväčším vývozcom tohto tovaru je Čína. Kože z domácich miláčikov (na jeden kabát treba kože z 12 až 15 dospelých psov a približne 24 mačiek) sa v Európe používajú na výrobu kabátov, rukavíc, čižiem, klobúkov, prikrývok, ako aj na vypchávanie hračiek a muzeálnych exponátov. EK tvrdí, že celoeurópsky zákaz nie je v jej moci a tento problém by mali vyriešiť národné vlády. Z nich však len Taliansko obchod zakázalo. Podľa ochranárov tu pritom nejde len o amorálny obchod, ale aj o podvod na spotrebiteľovi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 04:42