StoryEditor

Príbeh mince

15.12.2004, 23:00
ZLATO A MINCE PT: Zlato a mince. Prostá priamka. Kde bolo zlato - Kremnica, tam sa razili mince - Kremnica. Mince ako ekvivalent zlata, mince ako umenie. Rytec je umelec. S lupou na ľavom oku skúma obrázok vyrytý v razidle. Cez lupu zaostruje dlhé hodiny zrak do mikrosveta rýh a priehlbín.

Čo naše oči? Či sa to na nich neprejaví? Ale pravdaže. Sú unavené. Akurát, že to nikoho nezaujíma, mávne rukou rytec Vojtech Schmidt, ktorý v kremnickej štátnej Mincovni pracuje od roku 1965. Jeho kolegyňa Tatiana Fileschová mu od vedľajšieho stola pritakáva.
Schmidt otvorí šuflík a vyberie liekovú škatuľku s očným prípravkom. "Každý z nás si pomáha, ako vie, kvapkami, tabletkami," prehodí. "Samozrejme, na vlastné náklady. Povinné očné prehliadky nemáme. Pritom oči sú náš hlavný výrobný prostriedok."
Precíznosť v priamom prenose. V dielni by sa ticho a sústredenie rytcov dalo krájať. Uprene hľadia do lupy a obracajú v rukách kovovú predlohu obrázka. Ich rypnutie má viac než milimetrovú presnosť. Ešte dotiahnuť drobnú ryhu, zaretušovať, doleštiť diamantovou pa...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/politika-a-spolocnost, menuAlias = politika-a-spolocnost, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 18:46