StoryEditor

Nemecké firmy na Slovensku

29.11.2005, 23:00

Volkswagen
Na Slovensku podniká najväčšia európska automobilka - koncern Volkswagen AG - prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Volkswagen (VW) Slovakia, a. s. V roku 1991 začal VW s výrobou v Bratislave a od roku 2000 má svoju prevádzku aj v Martine. V súčasnosti zamestnáva Volkswagen Slovakia približne 8 700 pracovníkov. Úspešne sa realizuje finálna výroba osobných automobilov s ročnou kapacitou 300-tisíc vozidiel, pričom spoločnosť Volkswagen Slovakia sa stala jednou z najkvalitnejších prevádzok nadnárodného koncernu. Podľa informácií rezortu hospodárstva, celkové investície spoločnosti Volkswagen v SR už dosiahli sumu 50 mld. Sk.

Siemens
Spoločnosť Siemens AG patrí medzi najvýznamnejšie svetové elektrotechnické koncerny. Ako jediná firma na svete pokrýva prakticky celé spektrum elektrotechniky a elektroniky. Na Slovensku je zastúpený jedenástimi spoločnosťami: Siemens, s. r. o., Siemens Business Services, s. r. o., Siemens Program and System Engineering, s. r. o., OSRAM Slovakia, a. s., BSH Drives and Pumps, s. r. o., REAKTORTEST, s. r. o., Volkswagen Elektrické Systémy, s. r. o., SIPRIN, s. r. o., BSH domácí spotřebiče, s. r. o. - organizačná zložka Bratislava, SAS Automotive, s. r. o. a Malzenice Power, s. r. o. Pracuje v nich spolu takmer 6 800 ľudí. Obrat skupiny Siemens na Slovensku v roku 2004 dosiahol výšku 22,87 mld. Sk. Siemens patrí k najväčším zahraničným investorom v SR.

Deutsche Telekom
Najväčšia európska telekomunikačná spoločnosť Deutsche Telekom (DT) je na Slovensku zastúpená prostredníctvom dominantného operátora na trhu pevných liniek Slovak Telecom, v ktorom kontroluje 49-percentný podiel, a mobilného operátora T-Mobile Slovensko, 100-percentnej dcérskej spoločnosti Slovak Telecomu.

E.ON
Najväčšia európska energetická spoločnosť E.ON v SR vlastní 40-percentný podiel v spoločnosti Západoslovenská energetika, a. s. (ZSE). Zaoberá sa distribúciou elektrickej energie. Vláda plánuje doprivatizáciu ZSE, v rámci ktorej má E.ON získať ďalších 41 % akcií. Plynárenská divízia E.ON Ruhrgas vlastní 24,5-percentný podiel v spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s.

RWE
Skupina RWE je najväčším výrobcom elektrickej energie v Nemecku, kde drží 32-percentný trhový podiel. Z hľadiska trhovej hodnoty je RWE treťou najväčšou energetickou spoločnosťou v Európe. Nemecká energetická spoločnosť RWE Energy je od roku 2003 na Slovensku vlastníkom 49 % akcií spoločnosti Východoslovenská energetika Košice (VSE). Zvyšných 51 % akcií VSE vlastní Fond národného majetku SR.

INA
Nemecká strojárenská spoločnosť INA-Schaeffler KG má v SR dve dcérske spoločnosti. Prvá z nich, INA Kysuce, sa zaoberá výrobou valivých ložísk a uložení. Druhá, INA Skalica, sa špecializuje na produkciu a predaj valivých a ihlových ložísk, ako aj zariadení a materiálov na ich výrobu. Podnik sa tiež zaoberá výrobou zariadenia a príslušenstva pre automobilový priemysel. Doplnkovým predmetom činnosti INA Skalica je výroba strojov a zariadení.

Hella
Hella KG Hueck & Co. je významným dodávateľom v oblasti automobilového priemyslu. Spoločnosť sa zameriava predovšetkým na výrobu automobilových osvetlení, elektroniky, kompletných automobilových modulov a obchodovanie s náhradnými dielcami. Hella má na Slovensku dva výrobné závody - Hella Slovakia Signal-Lighting, s. r. o., Bánovce nad Bebravou a Hella Slovakia Front-Lighting, s. r. o., Košovce.

Allianz
Najväčšia nemecká poisťovňa Allianz pôsobí na Slovensku prostredníctvom spoločností Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s., a Allianz - Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s., ktorá je jej dcérou. V SR Allianz pôsobí už od roku 1993, keď začala svoju činnosť ako Allianz poisťovňa. Bývalú štátnu Slovenskú poisťovňu získala v júli 2002 a zlúčila sa s ňou v januári 2003.

HVB Group
Nemecká finančná skupina HVB Group je na Slovensku zastúpená prostredníctvom banky HVB Slovakia, a. s., a spoločnosti CAC Leasing Slovakia, a. s. V júni tohto roka HVB súhlasila s prevzatím bankou UniCredito za 20 mld. eur. Talianska banka UniCredito po uzavretí oficiálnej ponuky na kúpu akcií HVB Group v októbri kontroluje 88,14 % v nemeckej banke.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:56