StoryEditor

Európu liberalizovať, či politizovať

13.11.2002, 23:00
Na utorňajšom stretnutí HNClubu - Klubu Hospodárskych novín vystúpil na tému podujatia - Stredná Európa a rozšírenie Európskej únie - bývalý minister financií ČSFR, bývalý premiér ČR, poslanec Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR a predseda ODS Václav Klaus. Dnes prinášame podstatnú časť jeho vystúpenia.

V úvode sa hosť poďakoval za pozvanie a zorganizovanie akcie.

- V poslednom desaťročí nie som v Bratislave tak často, za čo sa hanbím. Myslím, že za desať rokov som bol v Bratislave asi trikrát, takže teraz, keď sa mi už blíži dôchodcovské obdobie, dúfam, že sem budem chodiť častejšie. Oceňujem aj voľbu dnešnej témy. Je vysoko aktuálna, aj keď som si vedomý, že je veľmi ťažké povedať k nej niečo analytické, niečo štruktúrované, niečo skutočne nové. Pokúsim sa o to, ale nechcel by som robiť ani lacnú apologetiku, ani lacnú kritiku. Pre mňa je to téma naozaj dlhodobá. Minulý rok som vydal knihu s názvom Európa pohľadom politika, Európa pohľadom ekonóma. Vydalo ju Centrum pre ekonomiku a politiku v Prahe, ktorému predsedám a ktoré riadim.

Viac podobnosti ako odlišnosti

Blížime sa k dátumu kodanského summitu Európskej únie. Tam sa môže urobiť, a asi sa urobí, zásadné rozhodnutie o rozšírení Európskej únie o desať krajín. Rozšírenie bude v každom prípade znamenať obrovský zásah tak do života EÚ, ako do života kandidátskych krajín. Tento krok sa spája s množstvom apriórnych očakávaní. Podľa môjho názoru sú veľmi často úplnou fikciou, úplným výmyslom. To by som adresoval aj strane kritikov, aj strane apologétov tejto udalosti. Nepochybne tým v Európe niečo skončí, niečo bude začínať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 13:36