StoryEditor

Úspešné ženy podnikateľky si po štvrtýkrát v Bratislave prevzali ocenenia

04.02.2003, 23:00

Už po štvrtýkrát si minulý piatok v Bratislave prevzali ocenenia slovenské ženy podnikateľky v súťaži Vynikajúca podnikateľka SR. Podujatie organizuje Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania tentoraz v spolupráci s občianskym združením Top Centrum podnikateliek a konzorciom Urobme to! Sponzorsky súťaž podporila UniBanka, a. s., Bratislava, mediálnymi partnermi boli Hospodárske noviny a dvojtýždenník Profit.
Ocenenie Vynikajúca podnikateľka roka 2002 spomedzi šiestich finalistiek prevzala PhDr. Elvíra Chadimová zo spoločnosti PTK Echo, s. r. o., Bratislava. Pôvodne jazykové a prekladateľské centrum od roku 1990 E. Chadimová rozšírila o ponuku štúdia v zahraničí, rekvalifikačné kurzy, manažérske vzdelávanie, au-pair pobyty, prácu v zahraničí, vydavateľskú a hoteliersku činnosť, ale hlavne činnosť troch súkromných gymnázií v Bratislave, Kežmarku a Martine. Firma v spolupráci s Ministerstvom školstva SR a Národným úradom práce robí 41 vzdelávacích akreditovaných programov a rekvalifikačných kurzov. V súčasnosti s jedinečným systémom manažovania pracuje vo firme 102 pracovníkov. PTK Echo pod vedením E. Chadimovej otvorilo filiálky v Českej republike, Kanade a v Austrálii.
Titul Začínajúca podnikateľka roka udelila komisia Ivete Kahábkovej majiteľke Palacinkárne na zámku vo Zvolene. K podnikaniu sa dostala po tom, čo úspešne absolvovala kurz Zakladám si vlastný podnik. Skúsenosti nadobudnuté počas pobytu vo Francúzsku ju priviedli k myšlienke začať pôsobiť v oblasti služieb. Svojim klientom ponúka zaujímavé a originálne menu z palaciniek vyrobených podľa francúzskej receptúry obohatenej o vlastné nápady. Firma rozširuje nielen ponuku jedál, ale aj ďalšie služby. V súčasnosti s podporou mesta Zvolen plánuje otvoriť ďalšiu prevádzku priamo v meste s ponukou ďalších francúzskych gurmánskych špecialít.
Cenu sympatie si z Primaciálneho paláca v Bratislave odniesla Galina Barčáková z firmy Galina Barčáková -- ALBI Turzovka, ktorá sa venuje ručnému maľovaniu vianočných ozdôb. V ťažkých podmienkach v regióne s vysokou nezamestnanosťou sa snaží ponúknuť pracovné príležitosti hlavne ženám s deťmi. Sama s podnikaním začala v roku 2001 až po tom, čo kvôli veku a zdravotným problémom sama nevedela nájsť prácu. V súčasnosti firma ALBI so šiestimi zamestnancami exportuje takmer všetku svoju produkciu do Českej republiky a dopyt po jej výrobkoch až šesťnásobne prevyšuje súčasnú výrobu. Práca G. Barčákovej bola ocenená aj Cenou za prínos v banskobystrickom regióne.
Štvrtá finalistka Anna Beníková, firma Anna Beníková, Papradno podniká už osem rokov v oblasti poľnohospodárstva. K podnikaniu ju podnietila strata zamestnania po 17 rokoch práce na poľnohospodárskom družstve a potreba zabezpečiť rodinu s dvoma deťmi. K prosperujúcej farme pribudol v roku 2001 penzión, ktorý sa orientuje najmä na klientov so záujmom o agroturistiku.
Piata účastnícka slávnostného večera Zuzana Mikušincová, firma Zuzana Mikušincová -- nábytok -- M, Banská Bystrica, podniká v maloobchode a vo veľkoobchode s nábytkom a bytovými doplnkami od roku 1990. Z malej predajne nábytku v Banskej Bystrici sa po piatich rokoch podnikania presunula do vlastnej trojpodlažnej predajne a otvorila ďalšie dve predajne -- v Trenčíne a Dubnici nad Váhom.
Doc. PhDr. Nina Milecová, CSc., firma B. M. B. Senec, s. r. o., začala s podnikaním v priestoroch malopekárne so zastaranou technikou. Firma sa neskôr presťahovala do nových priestorov, kde pekáreň v nich zmodernizovali a postupne sa stala veľkovýrobňou, ktorá vyhovuje aj prísnym európskym normám. Zamestnáva v súčasnosti 54 pracovníkov, ktorí denne vyrobia zhruba desať ton pečiva.
Do súťaže Vynikajúca podnikateľka SR 2002 sa zapojilo 55 prihlásených podnikateliek z rôznych oblastí Slovenska. Kandidátky, vybrané v prvom kole súťaže, navštívili členovia hodnotiacej komisie, ktorí posudzovali ekonomické ukazovatele firmy, záväzky podnikateľky voči štátu, hospodárske výsledky, ako aj jasnú predstavu podnikateľky o jej ďalšej činnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 17:32