StoryEditor

Ochranári protestujú proti zavádzaniu

29.12.2002, 23:00

Otvorený list Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov (AVNN), ktorý uverejnili Hospodárske noviny 17. decembra 2002 pod titulkom Necitlivo a nereálne stanovené limity, obsahuje viacero nepravdivých a značne zavádzajúcich tvrdení.
Tvrdenie Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov (AVNN), že "žiadna členská krajina EÚ ani žiadna asociovaná krajina nezaviedli samostatnú evidenciu jednotlivých polymérov pre dosahovanie cieľov recyklácie", je zavádzajúce. Samostatnú evidenciu a ciele recyklácie pre iné ako 4 základné materiály majú v EÚ stanovené viaceré štáty. Pre jednorazové nápojové obaly (aj zálohované PET fľaše, tak, ako to navrhuje SR) má stanovený osobitný limit napríklad Švédsko (cieľ 90 % recyklácie pre PET fľaše a plechovky), Dánsko (cieľ 90 % recyklácie pre zálohované jednorazové nápojové obaly). Ciele pre viacvrstvové obalové materiály má stanovené napr. Nemecko, Rakúsko.
Zavádzajúce je aj tvrdenie, že cieľ 80 % recyklácie nápojových PET obalov je 5-násobne vyšší než požaduje EÚ -- 15 %. EÚ nepožaduje osobitný cieľ pre PET fľaše -- tak ako môže byť "5-násobne vyšší"? EÚ akceptuje stanovenie osobitých cieľov pre niektoré druhy obalov (aj PET fľaše, ako v prípade Švédska), čo potvrdila aj odpoveď experta Európskej komisie Otta Linhera pre Ministerstvo životného prostredia Českej republiky k tejto veci. EÚ vyžaduje, aby spoločne všetky druhy odpadov z plastových obalov boli recyklované v miere najmenej 15 %, pričom si musíme uvedomiť, že viaceré druhy plastov sú recyklovateľné len problematicky. Preto sa ciele recyklácie dosahujú v EÚ často práve zabezpečením vyššej miery recyklácie PET fliaš a PE fólií, ktoré sú kvalitne recyklovateľné na komodity nachádzajúce široké uplatnenie na trhu.

Najúčinnejšie je zálohovanie
Zavádzajúce je spájanie odlišných tém -- faktu, že krajiny EÚ v priemere dosahujú recykláciu plastov (všetkých) 17 %, a 80 % recykláciu nápojových PET fliaš. Technologické možnosti zberu a recyklácie nápojových PET fliaš sú oproti iným druhom plastových obalov omnoho vyššie. Zálohový zber a recyklácia PET fliaš dosahujú omnoho vyššiu mieru zberu a recyklácie než pri väčšine iných druhov plastových obalov. Napríklad v Nórsku už po dva a pol roku práve vďaka zálohovaniu zbierajú a recyklujú 70 -- 75 % PET fliaš pre nápoje. Cieľ 80 % recyklácie PET fliaš pomôžu splniť ciele recyklácie plastových obalov vyžadovaných EÚ, a to práve vďaka zálohovaniu, ktoré je najúčinnejším systémom zberu. Taktiež sektor nápojov dlhodobo produkoval minimálne množstvo odpadov vďaka používaniu zálohovaných opakovane používaných fliaš (vyše 90- až 99-percentná miera zberu a opätovného použitia). Zálohovanie a 80-percentná miera recyklácie pre PET fľaše vracia "obehové hospodárstvo" do sektora nápojových obalov.
Zavádzajúce je aj tvrdenie, že "80-percentná výška recyklácie je v praxi takmer nedosiahnuteľná". Švédsko už dnes recykluje 80 -- 78 % nápojových PET fliaš, pričom cieľom je 90 %; podobné výsledky dosahujú aj niektoré ďalšie krajiny. Takú vysokú mieru recyklácie dosahujú štáty so zavedením zálohovania týchto obalov. Zákon o obaloch umožňuje zavedenie zálohovania nápojových PET fliaš a vykonávacie predpisy ho stanovili. Každý štát na svete, ktorý zaviedol zálohy na jednorazové nápojové obaly, stanovil vysoké miery ich recyklácie (zväčša okolo 90 %) -- bez nich by zálohovanie strácalo zmysel.

Porovnávanie neporovnateľného
Značne prehnané je tvrdenie, že by sa tým "znížila konkurencieschopnosť slovenského priemyslu a vytvorili bariéry v podnikateľskom prostredí...". Jediná známa ekonomická štúdia preukázala primerané náklady -- niekoľko desiatok halierov na jeden obal -- na zálohový systém a 80 % recykláciu PET (a potenciálne aj sklených) jednorazových nápojových obalov. Zdôrazňujeme, že ani v EÚ neexistujú dva štáty s úplne rovnakou výškou recyklačných poplatkov, mnohé majú oproti niektorým štátom vyššie a oproti iným nižšie poplatky, pričom niektoré rozdiely sú vysoké. Napríklad výška poplatku za PET fľaše v Rakúsku bola v roku 2002 v prepočte asi 1,40 Sk pri dosahovaní 35-percentnej miery recyklácie, pričom vypočítané náklady na zálohovanie a 80-percentnú recykláciu PET (a sklených) nápojových fliaš sú 0,85 -- 1,20 Sk.
Skutočne nízkym je pokus o umelé vytvorenie dojmu "prehnane prísneho opatrenia" snahou o porovnanie "hrušiek s jablkami" -- prijatia zákazu PVC s 80-percentným limitom recyklácie PET fliaš. Zákaz PVC, ktorý navrhli niektorí poslanci NR SR len niekoľko hodín pred 2. a 3. čítaním zákona a ktorý bol skutočne prehnaný, nenavrhlo ako "pokus" ani neschválilo MŽP (ako sa nepravdivo tvrdí v spomínanom liste). Hlavný rozdiel je však v tom, že zákaz PVC v SR od roku 2007 bol skutočne nereálny a žiadna krajina vo svete takýto zákaz neprijala. Avšak zálohovanie a vysoký cieľ recyklácie PET i ďalších jednorazových nápojových obalov prijal rad vyspelých štátov vo svete, a to aj v prísnejšej podobe (cieľ 90 % recyklácie) a ich počet stále rastie, napr. Švédsko, Fínsko, Dánsko, Nórsko, Island, 13 štátov USA, 8 kanadských provincií, pripravuje ho Nemecko.
V neposlednom rade je pokrytecké, ak predseda AVNN predstiera záujem o náklady spotrebiteľov, pričom niektorí členovia AVNN nesú svoj diel zodpovednosti za vytlačenie pre spotrebiteľov lacnejších opakovane používaných nápojových obalov zo slovenského trhu. Spoločnosť priateľov Zeme spolu s ďalšími takmer 80 mimovládnymi organizáciami a subjektmi, združujúcimi vyše 70 000 členov, plne podporuje stanovenie 80-percentného limitu recyklácie pre jednorazové zálohované PET obaly.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 19:34