StoryEditor

Dobrý vývoj na Slovensku

10.10.2005, 00:00

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj zverejnila po roku a pol ďalšiu analýzu slovenskej ekonomiky, ako aj zhodnotila prístup hospodárskej politiky k ekonomickým a sociálnym problémom na našom území.
Správa oceňuje zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku, ktoré sa uskutočnilo vďaka vyváženej hospodárskej politike, liberalizácii trhu práce, vďaka fundamentálnej daňovej reforme, ako aj zmenám v sociálnej oblasti.
Napriek týmto pokrokom sa však v správe konštatuje, že na Slovensku stále pretrváva pomerne vysoká miera nezamestnanosti. Hlavným zdrojom rastu produktivity stále zostávajú podniky so zahraničným kapitálom. Podľa OECD, na to, aby sa hospodárske prostredie na Slovensku naďalej zlepšovalo, je potrebné uskutočniť viaceré dôležité kroky. Vláda by mala zabezpečiť hladký prechod krajiny na jednotnú európsku menu. Správa pritom upozorňuje, že je potrebné sa zamerať aj na škrtanie rozpočtových výdavkov a uskutočňovať ďalšie štrukturálne zmeny. Treba taktiež znížiť nezamestnanosť. Dlhodobá štruktúrna nezamestnanosť predstavuje stále pomerne vysoké číslo. Na jej zníženie je potrebné vytvárať viac nižšie platených miest, ako aj celkovo znižovať cenu práce pre nižšie platové skupiny obyvateľstva, hlavne cez zníženie sociálnych príspevkov alebo minimálnej mzdy. Slovensko má taktiež medzery v školskom systéme, ktorý nepripravuje dostatočne vzdelaných ľudí pre nové dynamické hospodárske podmienky. Podľa OECD je dôležitá taktiež reštrukturalizácia verejnej správy, zvyšovanie jej efektívnosti, avšak pri rešpektovaní obmedzovania vládnych výdavkov. Decentralizácia verejnej správy môže predstavovať dôležitý impulz na skvalitnenie jej služieb, môže sa stať aj nástrojom na znižovanie korupcie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rating, menuAlias = rating, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 03:42