StoryEditor

Tunel krížom cez lesy

14.04.2003, 00:00

Ako bude vyzerať transformácia štátnych lesov, presnejšie Lesov SR, ešte nie je celkom jasné. Ale niektoré veci sú isté už teraz. Stopnú sa napríklad masívne vývozy dreva zo Slovenska. Práve to vyvoláva napätie medzi dvoma najväčšími lobistickými skupinami. Obchodníci s drevom sa toho obávajú, pretože prídu o tučné zisky z exportov. Druhej záujmovej skupine, drevospracovateľom, to naopak vyhovuje. Lebo dnes nedokážu zohnať dostatok suroviny.
Situácia v Lesoch SR je v súčasnosti neudržateľná. Vyberáme len pár faktov z čerstvej správy o ich hospodárení: Väčšina z 26 odštepných závodov nedosahuje ani prevádzkový zisk, pretože takmer celú pridanú hodnotu pohltia osobné náklady. Podnik vlani dosiahol zisk štyri milióny, ale od štátu zobral dotáciu 183 miliónov korún.
Pre porovnanie niekoľko faktov o hospodárení Lesov Českej republiky. Zisk sa v poslednom období pohybuje medzi 700 až 800 miliónmi korún ročne. Dotácie nedostávajú už dlhé roky. Sú jedným zo štyroch ziskových podnikov štátnych lesov ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/reportaz, menuAlias = reportaz, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 12:05