StoryEditor

Jana Kirschner: Veci, ktorým verím

22.02.2004, 23:00
S Janou Kirschner, o Ursinym, drzých otázkach, folklóre, nápadoch a telefónnom odkazovači.

Aké má mladá speváčka dlhodobé ciele? Viete si predstaviť, čo bude o desať rokov?
Neviem. Ani sa nad tým nezamýšľam, je to zbytočné. Nemám dlhodobé plány, stačia tie na krátky čas.

A tie sú aké?
Máme asi štyridsať anglických pesničiek a chcela by som pripraviť anglický album. Začiatkom januára sme nahrali šesť pesničiek, ktoré produkoval Oskar Rósza. Sú to vlastne akési nadštandardné demo nahrávky, ktoré by mali byť prvou ukážkou pre ľudí, ktorí na to čakajú. Chceli by sme hrať v európskych kluboch. V Čechách sa to darí skupine -123 minút, ktorá chodí po kluboch a hrá svoju hudbu. To chcem robiť.

Chcete sa stať známou európskou speváčkou?
Nepotrebujem okolo seba ten najväčší kolotoč. Láka ma hrať v kluboch. Kvôli atmosfére a ľuďom. Aby nás kluby zavolali, tak potrebujeme niečo, vďaka čomu sa o nás dozvedia. Keď budeme hrať pre päťsto ľudí v klube, bude to úplne ideálne.

A domáci trh?
Na ten nezabúdam. Po tom, čo sme pred Vianocami vydali nové CD, by sme chceli na jar koncertovať na Slovensku aj v Čechách, v lete prídu festivaly. Turné na Slovensku sme nemali asi tri roky, takže sa veľmi teším. Pôvodne sme chceli koncertovať len v niekoľkých väčších mestách, ale začíname uvažovať aj nad menšími mestami, v ktorých sme ešte nehrali.

Čo vo svete vás pop-biznisu neteší?
Baví má úplne všetko. Dokonca aj rozhovory s novinármi. Je príjemné, ak vás niekto počúva...

Novinár je pre vás bútľavá vŕba?
Áno. Ak máte dobré otázky, tak sa môžeme príjemne porozprávať. O to predsa ide. Stáva sa, že sú rozhovory príjemné, máte pocit, že to malo zmysel, a nakoniec vyjde niečo, čo so mnou nemá nič spoločné. Občas je ťažké mať to pod kontrolou. A navyše aj hľadanie senzácií je súčasťou vašej práce.

Závisí to od média.
Nemáte to ľahké. Ale ani my. V Čechách jestvuje omnoho väčší priestor pre hudobnú publicistiku. V novinách vychádzajú aj vážne články. Keď Dan Bárta povie, že nedáva rozhovory do bulvárnych týždenníkov, tak má stále možnosti, ako dôstojne oznámiť, že vychádza jeho nová platňa. V kvalitných denníkoch, hudobných časopisoch. U nás je ten priestor oveľa menší.

Prvé meno, ktoré mi prišlo na um pri počúvaní vášho ostatného albumu, bol duchovný otec, ak ho tak mô...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rozhovor, menuAlias = rozhovor, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:21