StoryEditor

Skrotená hora pokorila Zlaté glóbusy

17.01.2006, 23:00

Šesťdesiaty ročník odovzdávania cien Asociácie zahraničných filmových novinárov v Hollywoode sa v noci na utorok niesol v znamení silných ľudských príbehov o homosexuáloch a transvestitoch. Štyri ocenenia, za najlepšiu drámu, réžiu, scenár a pieseň, si preto odniesla Skrotená hora multižánrového režiséra Anga Leeho, ktorý má za sebou napríklad komiksovú adaptáciu Hulk alebo drámu Ľadová búrka. Vo svojej najnovšej snímke sa zaoberá vzťahom dvoch homosexuálnych kovbojov. S rovnakou témou sa pohráva aj snímka Capote, životný príbeh spisovateľa Trumana Capota. Za bravúrne stvárnenie autora aj u nás známych noviel Chladnokrvne a Raňajky u Tiffanyho, si odniesol sošku v tvare glóbusu Philip Seymour Hoffman, kráčajúci v stopách svojho otca Dustina Hoffmana. Druhým najúspešnejším filmom večera, s tromi Zlatými glóbusmi, sa stal autobiografický príbeh legendárneho amerického country speváka Johnyho Casha, ktorý získal prvenstvo v kategórii Najlepší muzikál alebo komédia.
Prvú cenu večera si odniesol George Clooney, ktorý sa ironicky priznal, že nevie, čo má hovoriť, lebo ešte nestihol nič vypiť. Zahraničných novinárov zaujal stvárnením agenta CIA v skutočnom príbehu o moci politiky, ropy na Blízkom východe. Clooney sa kvôli filmu zbavil svojho vzhľadu fešáka, pribral, nechal si narásť bradu a maskéri mu pripravili postupujúcu plešinu. Film sa v našich kinách objaví začiatkom marca. Spomedzi zahraničných snímok najviac zaujal Paradise Now od palestínskeho režiséra Hany Abu-Assada o mladých mužoch, ktorí sa živia ako automechanici, a jedného dňa sú vybraní na uskutočnenie samovražedného atentátu. Nezvyčajnú úlohu zoberú ako samozrejmú službu spoločnosti, no neskôr sa dostavia pochybnosti o zmysle plánovaného činu.
Samotný ceremoniál je každoročne sprevádzaný aj príchodom hviezd po červenom koberci, kde síce nebola núdza o zaujímavé odevné modely, no medzi prítomnými prevládala jednoduchá čierna farba. Keďže sa okrem filmových udeľujú aj televízne Zlaté glóbusy, sála bola naplnená na prasknutie. Herci sedeli natlačení pri stoloch a keď si Sandra Oh bežala po cenu, chvíľu sa nevedela vymotať z labyrintu stoličiek. Serióznejšie sa na pódium dostal veterán strieborného plátna Anthony Hopkins, ktorému bola za celoživotné zásluhy udelená cena Cecila B. DeMilla.
Udeľovania Zlatých glóbusov je na rozdiel od Oscarov priam rodinnou záležitosťou. V Asociácii zahraničných novinárov v Hollywoode totiž filmy vyberá približne osemdesiat členov, zatiaľ čo na porovnanie, napríklad za Oscary hlasuje takmer 6 000 členov americkej Akadémie filmových umení a vedy. Glóbusy sú napriek tomu prestížnou záležitosťou a dôležitým indikátorom práve pred nadchádzajúcim odovzdávaním Oscarov, ktoré bude začiatkom marca. V posledných rokoch sa totiž víťazi oboch ocenení zvyčajne zhodujú. Už len nominácie na Zlaté glóbusy majú pre dané snímky aj výrazný ekonomický význam, pretože im zaručuje zvýšenie návštevnosti.
Z víťazných snímok sa k nám v najbližších mesiacoch dostanú spomínaná Syriana, Walk the Line, ale aj výpravná Gejša. Celosvetovo oceňovaný triler Constant Gardener si cestu do našich kín zrejme nenájde, pretože jeho plánovaný distribútor volil medzi ním a neúspešnou sci-fi snímkou Lovci dinosaurov. Výsledok tohto nešťastného rozhodnutia možno zvráti Zlatý glóbus pre Rachel Weisz, no vzhľadom na fakt, že pribúdajúce ocenenia zvyšujú hodnotu práv na film, asi sa ho dočkáme až na DVD. Zlaté glóbusy však nie sú len o filmoch premietaných v kinách, ale takmer polovicu kategórií zaberajú aj seriálové projekty. S tými však slovenský divák neprichádza do styku vôbec, svetlou výnimkou je zrejme len mysteriózny seriál Lost, ktorý by sa mal objaviť v programovej ponuke televízie Joj. Nástupca Sexu v meste, aj minulý rok glóbusom ocenený seriál Desperate Housewives, je vo hviezdach, takže sa zrejme aspoň majitelia pripojení káblovej televízie dočkajú minisérií z produkcie HBO, ktoré si tento rok odniesli tri Zlaté glóbusy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. máj 2024 14:21