StoryEditor

Európa sa oteplila o jeden stupeň

02.07.2007, 00:00
Európska komisia zverejnila takzvanú zelenú knihu, ktorá by mala byť určitým návodom na život v období globálneho otepľovania a vôbec prvým materiálom, ktorý sa zoširoka venuje adaptácii na nové klimatické podmienky.

Namiesto rozsiahlej štúdie sa však čitatelia dozvedeli, že by napríklad mali viac šetriť vodou a jednotlivé štáty by mali dbať na príkladnú starostlivosť o seniorov počas horúčav, ktoré občas zasiahnu aj Európu.
Zelená kniha vytýčila pre Európu priority v tejto oblasti. Najkonkrétnejší je prísľub Bruselu, že vytvorí expertnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať možnosťami prispôsobiť sa vysokým teplotám. Medzi ďalšími úlohami je aj osveta v celej únii, pretože znalostné medzery sú v niektorých krajinách príliš veľké. Pritom Európania budú efekty klimatických zmien pociťovať čoraz viac. Preto sa treba nielen pripraviť na klimatické zmeny, ktoré už prebiehajú, ale zároveň prudko znížiť emisie skleníkových plynov.
V súčasnosti sa Európa oteplila o necelý stupeň a už aj to spôsobilo rýchle topenie ľadovcov, málo snehu v nízko položených horských strediskách, či sucho, ktoré čoraz častejšie sužuje juh kontinentu.
Za jeden z najviditeľnejších prejavov globálneho otepľovania Brusel považuje horúčavy, ktoré postihli Európu pred štyrmi rokmi. Tropické teploty vtedy spôsobili smrť až 70-tisíc ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 13:24