StoryEditor

Vyberte sa na potulky zimnou Oravou

24.02.2004, 23:00
Hoci sa Orava spája predovšetkým s možnosťou lyžovania, návštevníci tohto regiónu sa nemusia obávať, že by počas víkendového alebo dovolenkového pobytu museli len lyžovať, pretože možností oddychu je tu oveľa viac.

Lyžiarsky svah v Podbieli je síce pekný, ale lyžovať sa na ňom nedá stále. Umelé zasnežovanie tu nie je a prírodného snehu nie je vždy dosť. Návštevníkov láka ubytovanie v storočných dreveničkách, ktoré sú súčasťou pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry. Domáci obyvatelia sa z nich odsťahovali do murovaných domov v šesťdesiatych rokoch. Našťastie ich nezbúrali. Dnes sa rekonštruujú a prispôsobujú na poskytovanie ubytovacích služieb. Drevenica, ktorá zvonku vyzerá tak, ako pred 100 rokmi, vnútri poskytuje všetok potrebný komfort. V Podbieli majú aj malé múzeum, amatérska hvezdáreň, môžete si zajazdiť na koňoch či navštíviť miestnu športovú halu.
Ak sa vyberiete do Zuberca, nájdete tu dve zjazdovky - Milotín a Janovky. Ich obťažnosť je stredná, po oboch stranách sú vleky, bufety, požičovne, servis a lyžiarska škola. Ubytovanie tu už nie je také romantické ako v Podbieli, ale nocľah môžete nájsť takmer v každom dvore. Môžete si vybrať jednoduché ubytovanie v súkromí i komfortný penzión. V okolí je 10 km udržiavaných tratí na bežecké lyžovanie.
Nároční lyžiari smerujú hlavne do strediska Zverovka-Spálená, ktoré má na naše pomery impozantné parametre. Dĺžka trate je 1 500 metrov, prevýšenie 380 metrov, najvyšší bod má 1 410 metrov nad morom. Druhý rok je v prevádzke štvorsedačková lanovka s kapacitou 1 200 osôb za hodinu. Skutočne sa tu nečaká, zlé jazyky tvrdia, že za to môže menší počet lyžiarov z Poľska. Lyžiari, ktorých neuspokojí najnáročnejšia spodná časť svahu, môžu ostať lyžovať na hornej miernejšej časti. Pre nich tu premáva 560-metrový vlek. Dolu pri parkovisku je priestor aj pre úplných začiatočníkov.
Ďalšou atrakciou Roháčskej doliny je Múzeum oravskej dediny. Zimná atmosféra má v tomto skanzene osobité čaro. Ak sa rozhodnete víkendový pobyt si predĺžiť, v stredu môžete absolvovať večernú prehliadku s lampášmi, harmonikou, organovým koncertom v drevenom kostolíku a medovinou.
Súčasťou večerného programu na Orave môže byť aj kúpanie pod holým nebom. Termálne kúpalisko v Oraviciach je síce od Zuberca vzdialené len 14 km, ale cesta v zime môže byť vinou nedokonalej údržby trochu dobrodružná. V Oraviciach sú dva bazény s teplou vodou (36 a 40 stupňov), ich kapacita však už zjavne nestačí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 11:27