StoryEditor

Najbohatšia je Oprah Winfrey

21.01.2007, 23:00
Americký časopis Forbes zverejnil rebríček najlepšie zarábajúcich žien v šoubiznise.

Veľké prekvapenie. Takto uvádzajú zahraničné agentúry skutočnosť, že moderátorka čiernej pleti, Oprah Winfrey, je najbohatšou ženou v šoubiznise. Podľa amerického časopisu Forbes, ktorý minulý týždeň uverejnil rebríček najlepšie zarábajúcich žien v šoubiznise, vlastní neuveriteľných 1,5 miliardy dolárov. Prvenstvo vyfúkla britskej spisovateľke J. K. Rowling a Marte Steward.

Spisovateľka a väzenkyňa
J. K. Rowling, ktorá momentálne dopisuje siedme pokračovanie megaúspešného bestselleru o čarodejníckom učňovi, nadobudla veľké bohatstvo predajom práv na sfilmovanie úspešného príbehu a na konte má jednu miliardu dolárov. Lifestylová kráľovná Marta Steward, ktorá u nás nie je až taká známa, disponuje 638 miliónmi dolárov. Recept tejto bývalej modelky, spisovateľky a publicistky je pomoc gazdinkám pri varení, výbere záclon do kuchýň či správnom organizovaní dňa. Po založení mediálneho impéria Martha Steward Living Omnimedia (má vlastnú televíznu šou, vlastní časopis, rádio...) išla pre problémy so zákonmi do väzenia, ale pred dvoma rokmi ju prepustili a svoju pozíciu si zázračne upevnila.

Sklamaná Madonna
Jednou z podmienok zostavovania rebríčka bola aktívna práca, takže v prvej dvadsiatke sa nenachádzajú bohaté legendy ako Elizabeth Taylor či Barbra Straisand. Výhodu však mali staršie, avšak stále aktívne veteránky, ako napríklad Madonna. Počas svojej 24-ročnej kariéry stihla predať viac ako 200 miliónov albumov, zahrala si v niekoľkých prepadákoch, vlastní množstvo nehnuteľností a hudobné vydavateľstvo Maverick. Jej posledné turné však nebolo až také úspešné a napriek získaným 195 miliónom dolárom vlastní material girl "len" 325 miliónov dolárov. Zdá sa, že jej triky s provokovaním cirkvi už nie sú také pôsobivé ako v 80. rokoch.

Zelenáčky?
Najmladšími milionárkami sú 20-ročné dvojičky Mary-Kate a Ashley Olsen. Začínali v televíznom seriáli z 80. rokov Plný dom (Full House) a momentálne vlastnia mediálne impérium Dualstar Entertainment Group, ktoré vydáva všetko od videokaziet po produkty na ochranu vlasov. Napriek tomu, že od 80. rokov sa neobjavili v žiadnom seriáli ani filme, minulý rok sa stali tvárami reklamnej kampane svetoznámeho dizajnéra Badgleyho Mischku.
Spomedzi herečiek má najväčší majetok Julia Roberts, ktorá je zároveň najdrahšou herečkou v histórii ľudstva - ako prvá žena zinkasovala za jeden film 20-miliónový honorár. Tesne za ňou sa z herečiek umiestnila Jennifer Aniston. Seriálová Rachel zasa drží prvenstvo v miliónovom honorári, ktorý počas televízneho šialenstva zvaného Priatelia inkasovala za jednu epizódu.

...a biznismenky
Mnohé z najúspešnejších speváčok, herečiek či mediálnych hviezd však nenadobudli svoj majetok z hlavného zamestnania, ale z vedľajších podnikateľských činností. Britney Spears, Jennifer Lopez a Céline Dion majú vlastné parfumy, hispánska kráska dokonca aj vlastnú módnu kolekciu. Brazílska topmodelka Gisele Bündchen navrhla vlastnú kolekciu sandálov. Sandra Bullock zasa pre televíznu spoločnosť ABC produkuje sitcom The George Lopez Show. A jediná bilionárka čiernej pleti Oprah Winfrey? Momentálne vlastní produkčnú spoločnosť Harpos Production, časopis a satelitné rádio, ktoré jej ročne vynášajú 225 miliónov dolárov...


Top 20 najbohatších žien v šoubiznise
1. Oprah Winfrey - 1,5 mld.
2. J. K. Rowling - 1 mld.
3. Martha Steward - 638 mil.
4. Madonna - 325 mil.
5. Céline Dion - 250 mil.
6. Mariah Carey - 225 mil.
7. Janet Jackson - 150 mil.
8. Julia Roberts - 140 mil.
9. Jennifer Lopez - 110 mil.
10. Jennifer Aniston - 110 mil.
11. Mary Kate a Ashley Olsen - 100 mil.
12. Britney Spears - 100 mil.
13. Judith Sheindlin alias Sudkyňa Judy - 95 mil.
14. Sandra Bullock - 85 mil.
15. Cameron Diaz - 75 mil.
16. Gisele Bündchen - 70 mil.
17. Ellen DeGeneres - 65 mil.
18. Nicole Kidman - 60 mil.
19. Christina Aguilera - 60 mil.
20. Renée Zellweger - 45 mil.
Zdroj: Forbes magazine

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 23:43