StoryEditor

Aké činnosti môžete vykonávať na obchodnú živnosť

Obchodnými živnosťami sú najmä kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod), kúpa tovaru na účely jeho predaja iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod) a pohostinská činnosť.

Obchodnými živnosťami sú najmä kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod), kúpa tovaru na účely jeho predaja iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod) a pohostinská činnosť.

Z hľadiska predmetu podnikania rozdeľujeme živnosti na:
-- obchodné,
-- výrobné,
-- poskytujúce služby.

Obchodnými živnosťami
najmä:
1.
kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod),
2. kúpa tovaru na účely jeho predaja iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod)
3. pohostinská činnosť.

Právnická osoba prevádzkujúca maloobchod alebo veľkoobchod môže v rámci svojho živnostenského oprávnenia tiež:
-- prenajímať tovar,
-- sprostredkúvať kúpu a predaj tovaru v jednotlivých prípadoch,
-- vykonávať na tovare drobné zmeny, ktorými tovar prispôsobuje potrebám kupujúceho, vykonávať tiež montáž tovaru dodaného zákazníkovi, ak sa môže vykonať jednoduchými operáciami bez osobitných odborných znalostí,
-- vykonávať servis dodaného tovaru za predpokladu, že na to použije odborne spôsobilé osoby, vykonávať výmenu chybných súčastí pri dodanom tovare, ak sa môže vykonať jednoduchým spôsobom bez osobitných odborných znalostí,
-- prijímať objednávky na zhotovenie, spracovanie alebo úpravy tovaru, na ktorého predaj je oprávnený, a dať tieto práce vykonať oprávneným výrobcom,
-- predávať tovar aj v pojazdných predajniach,
-- uskutočňovať podomový a zásielkový predaj,
-- predávať tovar, ak jeho predaj nevyžaduje koncesiu, pomocou automatov obsluhovaných zákazníkom, cez sviatky, pri slávnostiach, športových podujatiach alebo pri iných podobných akciách predávať aj mimo prevádzkarne potraviny a iný tovar, ktoré sa pri týchto príležitostiach obvykle ponúkajú a ktorých predaj je predmetom jeho podnikania.

Pohostinská činnosť
je príprava a predaj jedál a nápojov, ak sa podávajú na priamu konzumáciu na mieste. Súčasťou oprávnenia na pohostinskú činnosť je aj s ňou spojený predaj polotovarov alebo doplnkového tovaru.
Pohostinskou činnosťou naopak nie je predaj na priamu konzumáciu nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov, piva, vína a destilátov, zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrábané koncentráty a mrazené krémy, tepelne rýchlo upravovaných mäsových výrobkov a obvyklých príloh, ako aj bezmäsitých jedál, jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubytovacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok.
Pohostinskou činnosťou nie je ani predaj na priamu konzumáciu domácky vyrobeného vína a s ním spojený predaj sezónnych jedál na priamu konzumáciu, ak sa nevykonáva viac ako štyri mesiace v roku. Bližšie informácie nájdete v odbornej publikácii Zodpovednosť a riziko pri vedení firmy (Živnostník a podnikanie, vydanie: 4/2005).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 11:40