StoryEditor

SaLon: novinky z oblasti umenia

30.08.2006, 00:00

Knihy
Ľubomír Feldek: Van Stiphout (Ex Tempore)
Reedícia knihy z roku 1980. Príbeh Reného, outsiderského spisovateľa, ktorý z pozície redaktora závodného časopisu pozoruje absurdný svet reálneho socializmu, jeho kolegov a súdruhov. Kniha je metaforou totality, ktorá stojí nielen na ideách socializmu, ale aj na slabosti ľudských pováh, a tým je kniha prekvapivo súčasná.

Vladimír Godár: Rozhovory a úvahy (AEPress)
"Ak nás opustí hudba, čo bude s naším svetom?" Autor, skladateľ s nesmierne širokým záberom záujmov od filozofie a literatúry až po históriu, človek s darom pravého polyhistora spája svet hudby a spoločnosti, v ktorej súčasná, najmä slovenská, hudba žije. Jeden z našich svetových moderných "vážnohudbových" skladateľov tak podáva o sebe ostrý, nekonformný, racionálny dôkaz, čo je na Slovensku odvážny a pre umelcov netypický počin.

Vladimír Jiránek: Knížka pro blázny (Paseka)
Vynikajúci český karikaturista, otec smutných bradatých skeptikov, vydáva už deviatu kolekciu svojich kreslených vtipov, tentoraz prevažne s témou psychoanalýzy. Autor sa okrem karikatúry venuje aj filmovým scenárom, je okrem iného autorom slávneho animovaného seriálu A je to!

Elmore Leonard: Veľké rošambo (Kalligram)
Majster americkej kriminálnej prózy, podľa recenzií "inteligentný básnik zločinu", prichádza s novým napínavým príbehom baseballového hráča, drsného Jacka, chlapíka, ktorého nezákonný koníček a chúťky pohybovať sa v živote na ostrí noža, privedie ku kráske menom Nancy, v ktorej nachádza rovnocenného spoluhráča.

Peter Moskaľ: Cestopis (Slovenský spisovateľ)
Debut Petra Moskaľa je imaginárnym cestovaním v čase a priestore, vnútornou autobiografiou, zachytávajúcou jeho vlastnú existenciu. Spomienky na študentské roky a presun pozornosti od snívania s otvorenými očami na realitu je spojený so spoločenskou kritikou pretavenou do originálnej optiky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 17:43