StoryEditor

Golf je u nás čoraz populárnejší

11.04.2005, 00:00
Jedným z najmladších športov novodobej histórie na Slovensku je golf. A to napriek tomu, že sa hral v Tatrách od roku 1908. Naplno sa mu môžu ľudia venovať pätnásť rokov, keď mohli začať cestovať do zahraničia. Prvé ihrisko v modernej dobe u nás otvorili pred desiatimi rokmi.

Odvtedy pribudli ďalšie štyri. "V súčasnosti máme registrovaných viac ako dvetisíc hráčov," konštatuje generálny sekretár Slovenskej golfovej asociácie Augustín Hauskrecht. Ako upozorňuje, golf nie je v súčasnosti hrou elít. Stáva sa čoraz populárnejším a na trávniku možno stretnúť všetky sociálne a vekové skupiny obyvateľstva.
Tréning je povinný
Jednou zo základných podmienok, na rozdiel od niektorých iných športov, je okrem samotných pravidiel hry aj dodržiavanie etikety a pravidiel slušnosti. S tým súvisí aj škola golfu. Nikto nemôže ísť v Európe hrať bez predošlého výcviku a absolvovaní skúšok. Až po týchto krokoch totiž dostane hráč takzvanú zelenú kartu, na základe ktorej je mu umožnená hra. "Záujemca môže ísť do golfovej akadémie, ktoré fungujú pri kluboch a prihlásiť sa do kurzu," spresňuje Hauskrecht. Základná výučba je dvanásť hodín, na to sa ešte "nabalí" individuálny tréning. Je vhodné aby mal aspoň dvojnásobný rozsah. V tejto fáze klient nepotrebuje nič, všetko vybavenie si môže požičať. Cena kurzu sa líši v závislosti od strediska, rádovo však predstavuje 6 000 korún. Skúšky na zelenú kartu ho vyjdú na 1 800 korún. Ak sa človeku golf zapáči, má na výber dve možnosti. Buď sa stane členom niektorého klubu, alebo sa zapíše do Asociácie mimoklubových hráčov. Druhá alternatíva ho vyjde na 3 200 korún ročne. Tam je plnoprávne registrovaný a vedú sa mu záznamy. Táto registrácia je dôležitá. "Stalo sa mi, že som si zabudol zelenú kartu a v jednom rakúskom klube ma nechceli pustiť hrať," opisuje skúsenosť Hauskrecht.
Registrácia v klube
Keď sa záujemca rozhodne zaregistrovať v niektorom klube, má na Slovensku k dispozícií viacero možností. Nie všetky pritom majú k dispozícií aj ihrisko. Keďže na Slovensku nie je ešte veľa areálov, je zvykom, že hráči veľa cestujú. Bratislavčania chodia často hrať na severné Slovensko a do susedného Rakúska. V krajinách s dlhšou golfovou tradíciou pritom hráči hľadajú miesto na hru do okruhu sto kilometrov. Keď si človek vyberie klub, podá si žiadosť o prijatie. V niektorých prípadoch k tomu potrebuje odporúčanie od členov organizácie. Platí pritom, že vstup do klubu s ihriskom je drahší. Keď mu klub vyhovie, zaplatí vstupný poplatok. Ten sa pohybuje od niekoľkých tisícov do stotisíc korún. Potom nasleduje pravidelný ročný poplatok. Za to poskytuje klub svojmu členovi viaceré služby. Základom by mali byť hry zadarmo, prípadne za nižšiu cenu. Dôležitou súčasťou je aj golfová akadémia, kde sa hráč môže zdokonaliť v hre. Okrem toho často usporadúva spoločenské udalosti, ako napríklad plesy či zájazdy za golfom. Člen jedného klubu nie je odkázaný na hru iba na jednom ihrisku. Môže ísť na iné ihrisko, musí však počítať s takzvaným green fee, čiže poplatkom za hru. Takisto si nemôže uplatniť ani ostatné zľavy. Niektoré kluby však majú medzi sebou dohody a poskytujú si zľavy navzájom.

01 - Modified: 2003-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Platobný systém SIPS je už v prevádzke 02 - Modified: 2003-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za zhodnocovaním eura stojí politika
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 19:31