StoryEditor

Knižné novinky a rebrík

16.09.2005, 00:00
Knižné novinky a rebrík

Kateřina Čapková: Češi, Němci, Židé? Národní identita Židů v Čechách 1918 -- 1938 (Paseka)
Sú Židia národom, osudovým společenstvom či "iba" vyznaním? Rôzne odpovede na túto otázku rozdeľovali a rozdeľujú Židov na rozhádané skupinky. Autorka podáva dlho chýbajúci a plastický obraz komplikovaného procesu integrácie Židov do českej, respektíve do nemeckej spoločnosti za prvej republiky, rozoberá jeho politické, sociálne i kultúrne stránky a zaoberá sa aj problematikou antisemitizmu. Na základe dosiaľ nevyužitých archívnych materiálov sa snaží vysvetliť dramatický vývoj česko-židovského a sionistického hnutia a nenecháva bokom ani liberálne orientovaných nemecky hovoriacich Židov.

Bertrand Russell: Jazyk a poznanie. State a prednášky z rokov 1901 -- 1924 (Kalligram)
Preklad Marián Zouhar
Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, Walesan Bertrand Russell, je jednou zo zakladajúcich osobností modernej logiky a patrí medzi najvplyvnejších mysliteľov 20. storočia. Preslávil sa nielen prenikavým intelektom, ale aj spoločenskou a politickou angažovanosťou. Táto kniha pozostáva z dvoch desiatok statí a prednášok, ktoré spadajú do Russellovho filozoficky najplodnejšieho obdobia, do rokov 1901 -- 1924. V tomto období vznikli jeho najvýznamnejšie objavy na poli logiky a vytvoril aj svoje najznámejšie filozofické teórie, čo dokazuje i tento výnimočný súbor v slovenskom preklade.

Norman Mailer: Duch děvky 1 (Jota)
Preklad Robert Křesťan
Najrozsiahlejší špionážny thriller, hlboký ľúbostný príbeh, historická freska a sociologická sonda Ameriky z čias vrcholiacej studenej vojny, fikcia a skutočnosť, román o genialite a šialenstve, ktorého 1 400 strán sa číta jedným dychom -- to sú prívlastky neobyčajne rozsiahleho románu známeho amerického spisovateľa Normana Mailera, ktorého prvý diel vychádza v českom preklade. Sám autor hovorí: "Písal som túto knihu osem rokov a štyridsať rokov som sa na ňu pripravoval."

Najpredávanejšie tituly za ostatné dva týždne:

Brown, Dan: Digitálna pevnosť / Slovart
Brown, Dan: Da Vinciho kód / Slovart
Brown, Dan: Anjeli a Démoni / Slovart
Krekovič, Mannová, Krekovičová: Mýty naše slovenské / AEP
Brown, Dan: Boh klamu / Slovart

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:11