StoryEditor

Otvorené štandardy, bezpečnosť, biznis intelligence

18.10.2005, 00:00

Na globálnom trhu dodávateľov informačných technológií je dnes jedna tendencia neprehliadnuteľná viac ako inokedy -- silní chcú byť ešte silnejší. Boj o podiel na trhu, o dominanciu v biznise sa stupňuje. Na globálnom trhu je to boj o prežitie. Pretože zostanú iba tí najsilnejší. Cieľ je preto u všetkých rovnaký, menia sa iba taktiky. Ako aj v prípade spoločnosti Oracle. Za posledných pár mesiacov uskutočnila veľké nákupy a prevzala pod svoju vlajku také renomované spoločností ako PeopleSoft a JD Edwards, Retek,I-flex a najnovšie aj Siebel. V oblasti podnikových aplikácii získala výrazné podiely na globálnom trhu, v niektorých regiónoch aj vedúcu pozíciu.

To umožní podľa zakladateľa firmy L. Ellisona, aby spoločnosť v najbližších rokoch rástla v obrate z 15 miliárd dolárov na úctyhodných 30 miliárd. "Podniknutím jediného kroku (prevzatím Siebelu -- pozn. autora) sa Oracle stane najväčším dodávateľom aplikácií CRM na svete," vyhlásil krátko po oznámení akvizície Larry Ellison, generálny riaditeľ spoločnosti Oracle Corporation. "Štyritisíc zákazníkov aplikácií firmy Siebel a jej 3 400 000 používateľov CRM posilní naše prvenstvo na trhu aplikácií v Severnej Amerike a posunie nás bližšie k vedúcemu postaveniu medzi spoločnosťami zaoberajúcimi sa aplikáciami na celom svete."
Momentálne spomínanými nákupmi narástla zložitosť v samotnej vnútrofiremnej organizačnej infraštruktúre Oracle, ale rovnako neľahkým orieškom bude aj integrácia pôvodných produktov týchto firiem do jedného spoločného portfólia. Avšak tieto takticko-operačné otázky boli momentálne v úzadí nedávnej konferencie Oracle OpenWorld 2005 v San Franciscu, na ktorej sa stretlo okolo 35-tisíc profesionálov z oblasti technológií, aplikácií a konzultačných služieb. Aký bude nový Oracle, aká je jeho vízia na najbližšie obdobie? To nepochybne predovšetkým zaujíma súčasných zákazníkov Oracle, ale aj tých, ktorí nie tak dávno patrili do iného tábora -- užívateľov riešení PeopleSoft, JD Edwards, Retek,I-flex a Siebel.
Project Fusion
"Funkcionalita aplikácií Siebelu pre riadenie vzťahov so zákazníkmi, ktoré sú najlepšie vo svojej triede, bude tvoriť základnú súčasť našich aplikácií Project Fusion CRM," ubezpečoval účastníkov nedávnej konferencie Oracle OpenWorld v San Franciscu prezident spoločnosti Oracle Charles Phillips, a ďalej dodal: "Zákazníci, ktorí investovali do Oracle a Siebel CRM, sa nemusia obávať. Produkty budeme podporovať. Dokonca vyhlasujem, že všetky CRM produkty, ktoré máme teraz v portfóliu, teda Oracle, PeopleSoft a JD Edwards, budeme kontinuálne "apgrejdovať". V pripravovanej novej generácii CRM produktu od Oracle, užívateľ nájde najlepšie vlastnosti a funkcionality Oracle, Peoplesoft, JD Edwards a Siebel."
Aký bude vývoj
Aký bude vývoj v najbližších 5 až 6 rokoch? Na túto otázku si netrúfal jednoznačne odpovedať ani Larry Ellison a obmedzil sa na obchodnú stratégiu firmy na najbližšie dva roky. Priority Oracle sú jasné: otvorené štandardy, bezpečnosť, biznis intelligence, automatizácia a nové funkcionality pre jednotlivé priemyselné odvetvia. "Je dôležité vyvíjať nový softvér na technológii založenej na otvorených štandardoch ako Java, pretože to dáva zákazníkom možnosť voľby v dlhodobom časovom horizonte. Namiesto zviazania sa s proprietárnou technológiou si takto zákazníci môžu na voľnom trhu vybrať tú najlepšiu technológiu pre svoju organizáciu. Môžu sa rozhodnúť tak pre nás, ale rovnako si môžu vybrať aj IBM WebSphere Java modul...," vyhlásil L. Ellison.
Ako ďalej zdôraznil tento hlavný vizionár, bezpečnosť bude naďalej základom všetkých nových aplikácií Oracle. Tak ako sú už podnikové aplikácie pre zákazníkov a partnerov dostupné na otvorenom internete, úmerne tomu narastajú bezpečnostné riziká. Dnes je bezpečnosť otázkou číslo jeden, zajtra to bude ešte akútnejšie -- z hľadiska priorít to bude problém číslo jeden, dva aj tri...
Z technologického hľadiska stavia Oracle na architektúru orientovanú na služby (SOA, service oriented architecture), ďalej na enterprise grid, Project Fusion a Oracle Fusion Middleware. Kým koncept gridu je už dosť známy (dynamické prideľovanie výpočtových prostriedkov aplikáciám podľa aktuálnych podnikových potrieb), novým momentom sú ostatné koncepty.
Architektúra orientovaná na služby
Za zmienku stojí predovšetkým SOA. Service Oriented Architecture vnáša do vývoja softvérových systémov celkom nový prístup, ktorého základom je služba. Podobne ako služby v reálnom živote poskytuje riešenie pre určitý problém -- rezervácia letenky, overenie identity klienta, nákup knihy, atď., pričom jej implementácia zostáva užívateľovi služby skrytá. V čom sú silné stránky tejto architektúry, ktorú presadzuje o. i. aj najväčší konkurent Oracle, spoločnosť SAP. Flexibilita a výborná škálovateľnosť. Fyzická nezávislosť služieb umožňuje ich bezproblémovú prevádzku na oddelených PC a serveroch. Správca systému tak môže pružne reagovať na aktuálne požiadavky na výkon jednoduchým rozprestretím služieb po dostupnom hardvéri. Jednoduchá rozšíriteľnosť je ďalšou výhodou. Jasné definované rozhranie služieb spolu s ich voľným spojením zjednodušuje pridávanie novej funkcionality v budúcnosti. Ďalej je to jednoduchá a bezpečná integrácia ďalších systémov. Službu, ako samostatnú a jasne ohraničenú programovú jednotku, možno ľahko použiť v ďalších aplikáciách. A v neposlednom rade SOA znižuje riziko nárazových a finančne náročných upgradov hardvéru, ktoré sú často nutné na zvýšenie výkonu centralizovaného systému.
Pre väčšiu agilnosť
Novinkou v technologickej výzbroji je Middleware Oracle Fusion. Tento rad produktov strednej vrstvy pomáha organizáciám dosahovať väčšiu agilnosť, prijímať informovanejšie podnikateľské rozhodnutia a ľahšie integrovať dáta a procesy naprieč rôznymi informačnými systémami -- tak čo sa týka technológií Oracle, ale aj iných dodávateľov, vrátane IBM, Microsoftu alebo SAPu. Zásadným krokom je však architektúra Oracle Fusion, základ vízie spoločnosti pre aplikácie informačného veku. Predstavuje jednotiaci model nových trendov v oblasti architektúry výpočtových sietí, architektúry orientovanej na služby a architektúry podnikových informácií. Cieľom je maximálne zhodnotiť prednosti spoločnosti v oblasti databáz, middleweru a podnikových aplikácií. Project Fusion ako taký teda predstavuje vývojové úsilie spoločnosti, ktorého cieľom je skombinovať najlepšiu funkčnosť všetkých aplikácií Oracle do jedinej, na štandardoch založenej sady aplikácií.

Silné partnerstvá
Spoločnosť sa opiera o silné partnerstvá ďalších globálnych firiem. Na konferencii Oracle OpenWorld 2005 v San Franciscu prišli podporiť smerovanie Oracle vrcholní manažéri HP, Sun Microsystems a Intelu. Ako napríklad zdôraznil CEO a prezident HP Mark Hurd, tesná spolupráca oboch firiem prenáša zákazníkom nové benefity. Pri tejto príležitosti predstavil novú iniciatívu Optimize for Agility, ktorá pomôže podnikom znižovať výdavky na IT, optimalizovať úrovne IT služieb a zvyšovať ich obchodnú aktivitu. Iniciatívu podporujú príslušné servisné a produktové inovácie, akými sú napr. natívne funkcie grid platformy Oracle 10g, správcovské riešenia HP OpenView a Oracle Enterprise Manager, ktoré budú navzájom otvorene zdieľať informácie o systémových udalostiach a prevádzkové informácie, čo im umožní vykonávať hlbšiu analýzu základných problémov a riešiť ich z hľadiska celkovej grid infraštruktúry. Táto integrácia, založená na výmene modelov, používajúcich internetové služby, poskytne možnosť zisťovať a predchádzať zhoršeniam výkonu IT zariadení ešte predtým, ako by mohli negatívne ovplyvniť firemných používateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 15:07