StoryEditor

Výskum uvravenosti: zvíťazili ženy

15.11.2005, 23:00

Výskum uvravenosti: zvíťazili ženy
Starý známy názor, že ženy hovoria viac a dlhšie ako muži, sa potvrdil aj v čase mobilov a esemesiek. O výrečnosť oboch pohlaví sa zaujímala skupina britských odborníkov, ktorá sledovala štyri roky využívanie mobilov v skupine obyvateľstva medzi 18. až 30. rokom veku. Výskum uvravenosti ukázal, že kým muži používali v esemeskách veľmi často len krátke a jednoznačné slová, ženy písali obsiahlejšie a s istým citovým podtónom. Muž pozýval na schôdzku stroho: "Stretneme sa o 18.00 na tom a tom mieste." Reakcia natešených priateliek bola väčšinou dlhšia a končila sa zvyčajne upozornením, aby si dotyčný dával na seba pozor, prípadne obligátnym "...a posielam ti veľkú pusu." Výsledky prieskumu, ktorý viedol psychológ Simon Yates, potvrdila aj štatistika. Kým mužská esemeska mala v priemere 60 znakov, ženská to dotiahla na 85. (TASR)

Z Bratislavy do Prahy za štyri hodiny
Iba necelé štyri hodiny budú stačiť novému českému vlaku Pendolino na prekonanie vzdialenosti medzi Bratislavou a Prahou. Vlak by mohol začať premávať od 11. decembra. Uviedol to hovorca českých dráh Petr Šťáhlavský. Rýchlostný vlak Pendolino, ktorý pre České dráhy postavili talianske spoločnosti, bude premávať aj do Rakúska a Nemecka. Vlaky typu Pendolino ešte čaká v zahraničí schválenie tamojšími štátnymi úradmi. "Snažíme sa, aby Pendolino jazdilo čo najskôr aj do Bratislavy. V takom prípade by išlo o rekordnú rýchlosť medzi Prahou a Bratislavou. Obe hlavné mesta by vlak spojil s cestovnou dobou pod štyri hodiny, čo bude po prvý raz v histórii," konštatoval hovorca Českých dráh. Pendolino by do Prahy odchádzalo z Bratislavy skoro ráno a z českej metropoly na Slovensko by štartoval popoludní. Vlak má nakláňacie skrine vagónov a bude premávať rýchlosťou až 160 kilometrov za hodinu. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:09