StoryEditor

Víchrica na Slovensku -- nová pomoc z fondu

15.06.2005, 00:00
Slovensko dostane z Fondu solidarity EÚ podporu pre nápravu škôd spôsobených víchricou v Tatrách 5,67 milióna eur, čo predstavuje necelé tri percentá vyčíslených škôd. Navrhla to 6. apríla Európska komisia, konečné schválenie pomoci členskými štátmi a Európskym parlamentom by malo byť len formalitou a môže trvať ešte dva až štyri týždne.

Slovensko dostane z Fondu solidarity EÚ podporu pre nápravu škôd spôsobených víchricou v Tatrách 5,67 milióna eur, čo predstavuje necelé tri percentá vyčíslených škôd. Navrhla to 6. apríla Európska komisia, konečné schválenie pomoci členskými štátmi a Európskym parlamentom by malo byť len formalitou a môže trvať ešte dva až štyri týždne. Budeme mať dvanásť mesiacov na to, aby sme túto pomoc využili. Na čo konkrétne sa použije pomoc z fondu solidarity, kto bude príjemcom a správcom financií? "Fond ma vlastné pravidlá ako a na čo je možné použiť vyčlenené finacie. Keď dostaneme konečné rozhodnutie o pridelení prostriedkov, vláda rozhodne ako sa využijú. Správcom financií bude vláda," odpovedal na otázku vicepremiér Pál Csáky. Otázkou kedy budú schvaľované prvé projekty sa bude ešte zaoberať vládny výbor pre Tatry ako aj samotná vláda. "V krátkom čase sa určia priority na aké typy projektov sa bude klásť doraz," doplnil Csáky. Pomoc sa podľa komisára pre školstvo Jána Figeľa prerozdelí na rekonštrukciu turistických zariadení a na rozvoj postihnutých oblastí. Počíta sa tiež s hradením nákladov na získanie vybavenia na spracovanie biomasy.
Vicepremiér sa dávnejšie vyjadril, že na odstraňovanie škôd v Tatrách použije Slovensko aj časť peňazí zo štrukturálnych fondov, ktoré presmeruje z iných oblastí. Zaujímali sme sa, či sú už známe nejaké podrobnosti o výške presmerovaných zdrojov z eurofondov.
Podľa vicepremiéra doterajšie výdavky sa realizovali z jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu. Vláda uvažuje o realokácii prostriedkov práve pre túto oblasť. Skôr ako o tom nebude rokovať Rada vlády pre regionálnu politiku je podľa Csákyho predčasné prejudikovať odkiaľ a aké množstvo financií sa presunie na likvidáciu kalamity v Tatrách.

V Tatrách išlo o vážnu katastrofu
Žiadosť o pomoc Slovensko v súvislosti s veternou smršťou 19. a 20. novembra 2004 poslalo Európskej komisii 24. januára 2005. Komisia rozhodla, že žiadosť zodpovedá kritériám "vážnej katastrofy".
Víchrica usmrtila dve osoby a zasiahla 28 % z celkového územia v postihnutých regiónoch (Banská Bystrica, Košice, Prešov, Žilina) s takmer trojmiliónovou populáciou. Poškodila tiež infraštruktúru a vážne zasiahla lesy. Zo satelitných záberov a leteckých fotografií EK usúdila, že búrka poškodila o niečo viac než 20-tisíc ha územia, pričom najväčší ničivý nápor utrpeli lesy v Tatranskom národnom parku. Maximálna výška škôd na lesoch sa odhaduje na 195 miliónov eur - táto suma prevyšuje hranicu 0,6 % hrubého národného dôchodku (172 miliónov eur), takže udalosť je podľa zákona považovaná za vážnu prírodnú katastrofu.
Európska komisia navrhne rozpočtovému orgánu, aby boli na pokrytie záväzkov vo výške 5,67 miliónov eur poskytnuté platobné prostriedky presunom z iných oblastí rozpočtu. Finančná pomoc zo štrukturálnych fondov sa prerozdelí v rámci Sektorového operačného programu priemysel a služby.

01 - Modified: 2003-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Milión korún na Zelený projekt 2003 02 - Modified: 2003-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rušia nerentabilné autobusové spoje 03 - Modified: 2003-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sprísnené povinnosti evidovaného nezamestnaného 04 - Modified: 2003-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zákaz konkurencie v s. r. o. 05 - Modified: 2003-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarský trh sa posilnil, ropný MOL však klesol
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:44