StoryEditor

T602: začiatok českej e-expanzie

27.03.2006, 00:00

Naučili sme ľudí písať na počítači, naučíme ich aj elektronicky sa podpisovať, hovorí s obľubou predseda predstavenstva Software602 Richard Kaucký, jeden z autorov dnes už legendárneho textového editora T602.
Česká firma Software602 je dôkazom, ako sa dá uspieť v tvrdej svetovej konkurencii informačných technológií. "Šesťstodvojka" je tradičným dodávateľom programového vybavenia a tento rok oslavuje už pätnáste výročie existencie.
Založili ju autori známeho textového editora Text602 začiatkom roku 1991, v roku 1993 vytvorila dcérinu spoločnosť na Slovensku a v roku 1997 začala predávať softvér v Spojených štátoch. Vznikom floridskej pobočky Software602 Inc. začali sa dodávky lokalizovaných verzií produktov a českí programátori sa s nimi presadili na trhoch vo vyše 80 krajinách sveta.
"Naším cieľom nie je predať predovšetkým množstvo škatúľ s kancelárskym softvérom, ale predovšetkým pomáhať modernizácii firiem, úradov a ich procesov," vysvetľuje Kaucký. Smeruje k tomu aj postupná premena produktov.

Formulárová revolúcia
Firma našla ďalšie cesty na rozvoj. Pozornosť zamerala na verejnú správu. Konkrétne na miesta, kde pokrivkáva komunikácia medzi podnikateľom, občanom a štátom. Prednedávnom sa pustila do ďalšieho strategického odboru: programovanie v XML. Tento univerzálny jazyk uľahčuje komunikáciu rôznych systémov, ktoré predtým spolu "nehovorili".
Na technológii XML je postavený ďalší produkt -- elektronické formuláre. Cieľom je maximálne zjednodušenie a zlacnenie zbierania údajov. "Základnou premisou všetkého je, že vyplnený formulár zostáva od začiatku do konca súborom. Užívateľ ho vyplní v zadarmo distribuovanom programe, dá si ho skontrolovať, uloží a odošle tam, kde ho potrebujú," vysvetľuje Richard Kaucký.
Systém XML formulárov stojí za úspešnými kontraktmi v službách, ktoré poskytuje verejná správa občanom. Formuláre významne zjednodušili a sprehľadnili zadávanie verejných objednávok. Ministerstvo priemyslu a obchodu prostredníctvom formulárov zbiera štatistické údaje. Pred spustením je formulárový portál Ústavu zdravotných informácií...

Prelomový rok: 2005
Vlani firma zaznamenala medziročný nárast o päť percent, zhruba na 121 miliónov korún. Všetko so 60 zamestnancami. Úspešný predaj kancelárskych balíkov si však žiada ďalšie pracovné sily. Firma rastie.
Spoločnosť sa v minulom roku po niekoľkých rokoch vrátila na veľtrh informačných technológií Invex. Interaktívne formuláre boli jedným z najväčších ťahákov a odborníci ich predstavenie označili ako dôležitú udalosť v získavaní informácií v rámci podnikovej siete cez internet.
"V čase, keď sa dynamicky rozvíja používanie elektronického podpisu, používanie formulárov XML je len logickým míľnikom, ku ktorému postupne prichádzajú organizácie aj firmy," hovorí obchodný riaditeľ Pavel Nemrava.

Podrobné výplatné pásky
Horúcou novinkou z dielne Software602 je formulár alternatívnej výplatnej pásky. Každý podnikateľ môže v dôsledku jednoduchého programu svojim zamestnancom predložiť okrem oficiálnej pásky aj jej verziu, v ktorej sú uvedené všetky náklady spojené s platom.
Všetci si môžu urobiť prehľad o tom, koľko tvorí celá hrubá mzda, a koľko im v skutočnosti zostane po zdanení a povinných odvodoch.
"Je to náš príspevok do diskusie o vzťahu občana a štátu, podporou projektu alternatívnej výplatnej pásky sme chceli ukázať, ako môžu technológie pomáhať občanom i firmám," uzatvára Richard Kaucký.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. máj 2024 21:31