StoryEditor

Knižné novinky a rebrík

28.10.2005, 00:00
Knižné novinky a rebrík

Najpredávanejšie tituly za ostatné dva týždne:
Eco, Umberto: Dějiny krásy (Argo 2005)
Fulghum, Robert: Třetí přání: zbytek příběhu (skoro) (Argo 2005)
Brown, Dan: Da Vinciho kód (Slovart 2004)
Brown, Dan: Digitálna pevnosť (Slovart 2005)
Krekovič, Mannová, Krekovičová: Mýty naše slovenské (AEP)

Umberto Eco: Tajemný plamen královny Loany (Argo)
Preklad Alice Flemrová
Môžeme si spomenúť na svoj vlastný príbeh na základe dávneho čítania? Nájdeme zabudnutú minulosť pomocou starých novín, dobrodružných príbehov a komiksov? Antikvár Yambo v nemocnici precitne z bezvedomia a zistí, že si nepamätá, kto vlastne je. Usiluje sa prísť na to pri čítaní starých textov. Zistí, že zabudnúť možno i to najpodstatnejšie, ale znovu to objavujeme v labyrinte všednosti. Nový román majstrovského talianskeho autora.

Martin Gilbert: První světová válka (BB Art)
Preklad Zdeněk Hron
Kniha významného britského historika s podtitulom Úplná historie vytvára plastický obraz vojny, ktorá za sebou zanechala milióny zmrzačených či mŕtvych -- civilistov i vojakov a od základov zmenila svet. Po jej skončení sa zrútili odveké ríše, padli monarchie a obyvateľstvo na mnohých miestach v dôsledku toho celkom stratilo národnú identitu. Martin Gilbert v tomto kontexte sleduje priebeh bojov na všetkých frontoch od začiatku až do konca a približuje vzdialené udalosti natoľko, až sme nútení znovu ich bolestne prežívať.

Toni Morrisonová: Láska (Ikar)
Preklad Jarmila Samcová
Hnacou silou románu je manželský zväzok založený na ľudskej amorálnosti. Rozpráva príbeh päťdesiatdvaročného Billa Coseyho a jeho manželky, ešte dieťaťa, ktoré si kúpil za dvesto dolárov. V časoch, keď v Spojených štátoch zúrila rasová segregácia, bol Cosey majiteľom vyhľadávaného luxusného hotela v jednom z najlepších prímorských letovísk. Po jeho smrti sú spomienky naňho pre miestnych neustále témou rozhovorov. Hotel už nefunguje, letovisko zíva prázdnotou, medzi dedičkami panuje nenávisť a vzájomne si znepríjemňujú život.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 17:36