22.02.2007, 23:00

Na možnosť zrážky s asteroidom by malo byť ľudstvo lepšie pripravené. Tak znie výzva vedcov, ktorí sa stretli na výročnej konferencii amerického vedeckého združenia AAAS v San Franciscu. Odborník Národnej agentúry pre letectvo a vesmír (NASA) Edward Lu tvrdí, že odvráteniu katastrofy by sa mohlo zabrániť použitím malej kozmickej lode. Tá by dokázala vesmírne teleso odvrátiť z dráhy svojho letu vďaka gravitačnej sile. Vedec odmietol možnosť zničenia cudzieho kozmického telesa jadrovou zbraňou. Podľa neho by totiž výbuch rozlomil asteroid na niekoľko menších telies a ich dráha by sa dala iba ťažko odhadnúť. Aj keď by v najbližších rokoch k takejto zrážke nemalo dôjsť, v budúcnosti sa to vylúčiť nedá. Modrú planétu by napríklad mohol zasiahnuť asteroid Apophis s priemerom 300 metrov, ktorý vedci spozorovali v roku 2004. Pri miernom odklone od svojej dráhy letu by sa mohol so Zemou zraziť 13. apríla 2036.
SITA

V poradí piaty vesmírny turista -- americký miliardár maďarského pôvodu Charles Simonyi, odštartuje svoju kozmickú púť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu 7. apríla. Ako oznámila ruská vesmírna agentúra Roskosmos, Simonyi spoločne s ruskými kozmonautmi Fiodorom Jurčichinom a Olegom Kotovom poletí na palube ruskej rakety Sojuz TMA-10. Raketa, ktorou Simonyi vzlietne do otvoreného kozmu a pozrie si Zem z vtáčej perspektívy, sa nachádza na Bajkonure v Kazachstane, kde sa uskutočňujú jej bezpečnostné kontroly. Päťdesiatosemročný Simonyi absolvoval výcvik vo Hviezdnom Mestečku pri Moskve. K rozprávkovému majetku, za ktorý si môže dovoliť finančne náročnú cestu do vesmíru, získal v 80. rokoch, keď sa pripojil k skupine nadšencov zakladajúcich spoločnosť Microsoft. Jeho predchodcami, ktorí absolvovali cestu do vesmíru, sú Američan Dennis Tito, Juhoafričan Mark Shuttleworth, Američan Gregory Olsen a naposledy to bola Američanka iránskeho pôvodu Anousheh Ansari.
SITA

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 19:18