StoryEditor

Bez masky s... Tiborom Holodom

15.12.2005, 23:00

Čo považujete za najvýznamnejší kultúrny počin ostatného obdobia?
-- Fascinuje ma internet. Ešte stále. Aj keď sa už píše s malým i. A to nie preto, že ak chcem, tak si z neho môžem ukradnúť softvér, hudbu či porno. Je to kultúrny fenomén. Stále ma fascinuje, lebo je ako živý organizmus, paralelný svet.
Som rád, že spolu s pádom komunizmu -- "báj-d-véj" nemenej významným kultúrnym počinom ostatného obdobia -- mi život v tejto dobe a na tomto mieste poskytuje možnosť súčasne pozorovať taký prudký vývoj týchto dvoch paralelných realít. Síce netuším, kam to všetko povedie, no zlý pocit z toho nemám. Pre pesimistov len citát od klasika, že aj na túto "ťažkú dobu" budeme raz spomínať ako na staré, dobré časy. Aj keď, tie s komunizmom, bez internetu, stojac v rade na banány, v mojom prípade tento status nedosiahnu asi nikdy.

Pri ktorých spoločenských a kultúrnych témach by ste si najradšej nasadili masku?
-- Myslím, že nemám tému, ktorej by som sa vyslovene vyhýbal. Môžem si však nejakú vymyslieť. Napríklad: alkoholizmus verzus úbytok tradičných zručností pri stavbách iglu u populácie Inuitov. Tam sa nechytám.

Správa, ktorá vami otriasla?
-- Keď mi priateľka vo sne oznámila, že som tehotný. To mnou naozaj zamávalo. Ešte šťastie, že som sa stihol zobudiť ešte pred pôrodom.

Ktorú slovenskú televíznu stanicu zapínate, keď "vypínate"?
-- Skôr ako slovenskú televíznu stanicu zapínam televízor ako taký. Veľa času na jeho sledovanie nemám. Ak aj áno, tak sa tak deje počas plnenia žalúdka jedlom. Pritom stíham surfovať po kanáloch -- veľmi trefné označenie, mimochodom -- a tak stíham všetky. Častejšie však zostávam na TA3, aby som aspoň v rýchlosti zachytil, čo nové hýbe slovenskou mediálnou realitou. Keď "vypínam", tak je mi jedno, aká je to stanica. Väčšinou hľadám dobrý film.

Existuje zábavná televízna relácia, ktorá vás naozaj rozosmeje?
-- A nie sú tam oni všetky zábavné? Alebo mi uchádza pointa? Ja som mal vždy dlhé vedenie...

Ktorý filmový hrdina je vám najnesympatickejší?
-- Filmoví hrdinovia sú obvykle napísaní tak, aby boli divákovi sympatickí či nesympatickí. To veľmi neriešim. Mne sú skôr -- a to si nemôžem pomôcť -- nesympatickí niektorí herci, ktorí tie charaktery zosobňujú. Prepáčte, ale dovoľte mi ich na tomto mieste vymenovať. In no particular order appears: Nicholas Cage (Leaving Las Vegas a Adaptácia boli dobré, ale je to málo, sorry man), Kevin Costner, Sandra Bullock, Ida Rapaičová (už v Rachotílkoch mi prekážala) či Miro Noga.

Kniha, ktorá vás pracovne alebo životne ovplyvnila?
-- Čokoľvek od Nabokova. Doteraz som však nečítal jeho Lolitu. Mám totiž ničím neopodstatnenú obavu, že by som si narušil ilúziu, ktorú som si o ňom vytvoril. Okrem toho ma dostal Haruki Murakami s románom Nórske drevo. Pobavil ma Nick Hornby a jeho High Fidelity, odporúčam anglický originál a v žiadnom prípade nie filmovú adaptáciu!

V ktorej kaviarni najradšej vysedávate?
-- Ak mám čas, tak sú to obvyklé bratislavské hot spoty. Prašná bašta -- aj touto cestou ti ďakujem, Feri! Dúfam, že sa ti aspoň touto neplatenou reklamou revanšujem! V lete som na terase vo Verne, ako všetci správni lokálni "artsy-fartsy wanna-be-inťoši".

Je miesto na Zemi, ktoré by ste nazvali rajom?
-- Na takéto silné označenie ju mám ešte málo preskúmanú. To, čo som z nej zatiaľ stihol vidieť, bolo zväčša mestské prostredie. Romanticky však verím tomu, že raj si človek pri troche šťastia urobí tam, kde potrebuje. Usilovne na tom pracujem. Aspoň dúfam.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 09:48