StoryEditor

Ako využiť bohatstvo vo vašich dátach

20.09.2005, 00:00

V decembri minulého roku vyšla v nakladateľstve Grada Publishing, a. s., kniha Business Intelligence -- Jak využít bohatství ve vašich datech autorov Ota Novotného, Jana Poura a Davida Slánského. Autori na viac ako 250 stranách prinášajú prehľad problematiky Business Inteligence (BI), teda moderného spôsobu využitia informačných technológií pri analýzach, plánovaní a rozhodovaní firmy. Autori vysvetľujú pojmy a princípy BI, ukazujú postupy a príklady navrhovania, realizácie a úspešného nasadenia BI aplikácií od strategického riadenia až po oblasti financií, obchodu a logistiky.
Táto kniha prináša komplexný prehľad problematiky na úrovni všeobecných princípov. Jazykom prístupným aj pre "nešpecialistov" v danej oblasti opisuje možnosti uplatnenia a využitia analytických aplikácií BI v riadení firiem, a to od v súčasnosti už celkom obvyklých riešení v oblasti finančných, obchodných alebo marketingových analýz až po stále atraktívnejšie typy aplikácií, ako je tzv. customer intelligence, aplikácie BI v strategickom riadení firmy a pod. Zároveň definuje základné kroky (a problémy), s ktorými je nutné počítať pri jej implementácii a uvádza prehľad trhu BI s uvedením všetkých hlavných hráčov v jednotlivých segmentoch úloh BI.
Celý text je smerovaný na "pracovníkov v oblasti informatiky, ktorí až doteraz pracovali v oblasti transakčných aplikácií a chcú si rozšíriť svoju špecializáciu do oblasti analytických a rozhodovacích úloh v rámci riešenia podnikových informačných systémov, ďalej pracovníkov pôsobiacich v užívateľskej sfére informatiky, ktorí sa budú podieľať na riešení uvedeného typu aplikácií ako konzultanti alebo zadávatelia týchto úloh a v neposlednom rade aj študentov odborov informatiky ako študijná literatúra".
Knihu odporúčame hlavne na účely oboznámenia sa s aplikáciami BI, ktoré v súčasnosti začínajú prenikať nielen do aplikácií v nadnárodných alebo veľkých firmách, ale aj do každodenného života podnikov v Českej aj Slovenskej republike. V najbližších rokoch sa zároveň predpokladá ich raketové rozšírenie aj medzi stredné a malé firmy vo všetkých segmentoch podnikateľskej činnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 08:38