StoryEditor

Spôsob výpočtu dôchodku z druhého piliera nie je zatiaľ jasný

15.04.2003, 00:00
Súčasný dôchodkový systém fungujúci na tom, že zamestnanci prispievajú na dôchodcov, sa má zmeniť na trojpilierový model. Ministerstvo práce ustúpilo z pôvodného zámeru zrušiť priebežný systém financovania dôchodkov. Ten sa stane prvým pilierom novo vznikajúceho systému, prejde však zásadnou reformou. Nebude v ňom už, napríklad, maximálny dôchodok, ako je to teraz (8 697 korún). Súčasný systém popiera zásluhovosť, čo, napríklad, spôsobuje, že dôchodok toho, kto zarába 5-tisíc korún, sa veľmi neodlišuje od dôchodku človeka s 50-tisícovým príjmom. K obnovenému priebežnému pribudne kapitalizačný a zrejme aj tretí, dobrovoľný pilier.
Ľudia, ktorých od dôchodku delí viac než päť rokov, si budú môcť slobodne zvoliť, či do druhého piliera vstúpia alebo nie. Ak sa však pre účasť v novom pilieri už rozhodnú, späť do priebežného systému nemôžu prestúpiť. V každom prípade, účastníkom priebežného systému budú naďalej, keďže časť odvodov budú stále platiť do Sociálnej poisťovne. Pre nových ľudí na trhu práce bude účasť v novom systéme dôchodkového sporenia povinná bez možnosti voľby.
Dôchodok ľudí, ktorí sa rozhodli sporiť si prostredníctvom dôchodkových správcovských spoločností, sa bude skladať z dvoch častí -- z toho, čo si nasporia na osobných účtoch a pomerná časť sa im vyplatí aj z odvodov, ktoré platili do priebežného systému.
Kapitalizačný pilier
Kapitalizačný pilier by mal mať dve základné fázy. Sporivú a poistnú. V rámci prvej fázy budú zamestnávatelia odvádzať za zamestnancov desať percent na osobné dôchodkové účty do dôchodkovej správcovskej spoločnosti, ktorú si zvolí sám zamestnanec. "Na účtoch bude evidencia peňazí zhromaždených v dôchodkovom podielovom fonde, ktoré zriadia dôchodkové správcovské spoločnosti," uviedol štátny tajomník ministerstva práce Michal Horváth. Aktíva fondu bude dôchodková správcovská spoločnosť spravovať oddelene od svojho imania. Vo fonde bude správca zhodnocovať prostriedky obdobne, ako je to v podielových fondoch. Cieľom investičnej stratégie dôchodkového fondu by malo byť primeraná miera náhrady príjmu, teda výnos by nemal byť prvoradý. "Tento systém nie je vytvorený s cieľom dosiahnutia mimoriadnych výnosov. Má pokrývať základné zabezpečenie pre starobný dôchodok," uviedol Horváth.
Druhou fázou je poistenie. Za našetrenú sumu si nový dôchodca musí v komerčnej poisťovni kúpiť anuitu, čiže pravidelné mesačné doživotné platby, ktoré budú jeho dôchodkom. Výška dôchodku vyplácaného v rámci II. piliera bude závisieť od sumy nasporenej na osobnom účte a veku, v ktorom sa občan rozhodne odísť do dôchodku. Spôsob výpočtu dôchodkov pre účastníkov kapitalizačného piliera ministerstvo práce zatiaľ neurčilo.
Dôchodok z priebežného systému
Penzie ľudí, ktorí zostanú v "zreformovanom" prvom pilieri, sa vypočítajú z toho, čo zaplatili do dôchodkového fondu Sociálnej poisťovne. Do úvahy sa, samozrejme, vezme aj dĺžka prispievania. "Dôchodok v priebežnom systéme sa bude vypočítavať cez osobné mzdové body, pričom nový spôsob výpočtu starobného dôchodku zohľadní v plnom rozsahu výšku príjmu, z ktorého boli odvádzané príspevky na dôchodkové poistenie," hovorí Horváth. Priebežný pilier sa bude riadiť podľa nového zákona o sociálnom poistení.
Východiskovou veličinou na výpočet dôchodku v priebežnom systéme bude priemerný osobný mzdový bod (pomer priemernej mzdy jednotlivca k priemernej mzde v národnom hospodárstve). Ak by príjem jednotlivca bol v určitom roku rovnaký ako priemerná mzda, osobný mzdový bod by za daný rok mal hodnotu 1. V prípade, že by plat prevýšil priemernú mzdu o 20 percent, zvýšil by sa na 1,2. Z bodov za jednotlivé odpracované roky sa vypočíta priemer a dostaneme spomínaný priemerný osobný mzdový bod.
Okrem neho sa pri výpočte dôchodku zoberú do úvahy aj ďalšie dva ukazovatele -- obdobie poistenia (čas prispievania do dôchodkového fondu) a aktuálna dôchodková hodnota, ktorá odráža stav financií v Sociálnej poisťovni. V súčasnosti je 170 korún.
Dôchodok sa potom vypočíta ako súčin všetkých troch ukazovateľov. Príklad: Jednotlivec dostával počas 40 rokov plat vo výške oficiálnej priemernej mzdy, teda v každom roku mal jeho osobný mzdový bod hodnotu 1. Potom aj jeho priemerný mzdový bod bude 1. Pri aktuálnej dôchodkovej hodnote 170 korún, dosiahne jeho dôchodok 6 800 korún (1 x 40 x 170).
Tí, ktorí poberali sociálne dávky, lebo boli, napríklad, dlhodobo nezamestnaní, nebudú mať nárok na dôchodok. I naďalej budú dostávať dávky sociálnej pomoci, ktoré im zabezpečia zákonom stanovený minimálny životný štandard.
Na základe pripravovaného zákona o sociálnom poistení už štát nebude platiť poistné do sociálnych fondov za vysokoškolákov. Tí si budú môcť dobrovoľne platiť poistné a okrem nich všetci, ktorí dovŕšia 16 rokov a majú trvalý pobyt v SR.
Priebežný pilier -- systém povinných odvodov do Sociálnej poisťovne, z ktorých sa budú vyplácať dôchodky
Kapitalizačný pilier -- po slobodnom rozhodnutí vstúpi do tohto piliera povinné sporenie prostriedkov na osobných účtoch a ich následné investovanie na finančných trhoch.
Dobrovoľný pilier -- kolektívne investovanie, úspory v bankách, poisťovniach a iných finančných inštitúciách
DSS -- budú spravovať aktíva v dôchodkových podielových fondoch a viesť účty prispievateľov
Anuita -- pravidelné mesačné doživotné platby, ktoré budú naším dôchodkom. Anuitu si za nasporenú sumu v DSS kúpime od komerčných poisťovní
Garancie -- úspory v druhom pilieri budú chránené štátom do výšky 100 percent pred prípadnou škodu v dôsledku protiprávneho konania, výnos však nebude garantovaný. V prípade insolventnosti komerčnej poisťovne a zaisťovane -- garancia štátu vo výške 90 percent starobného dôchodku, na ktorý by mal klient nárok Ako sa zmenia odvody - obrázok
V súčasnosti Navrhnutá zmena
Dôchodkové zabezpečenie 28 % z maximálne 32 000 28 % (maximálna hranica nie je zatiaľ určená)
Nemocenské poistenie 4,8 % z maximálne 32 000 2,8 % z maximálne 1,5 násobku priemernej mzdy
Poistenie v nezamestnanosti 4 % z maximálne 24 000 1,7 % z maximálne 1,5 násobku priemernej mzdy
Zdravotné poistenie 14 % z maximálne 32 000 13 % z maximálne 12-násobku minimálnej mzdy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 10:47