StoryEditor

Viac ako každý tretí občan Slovenska je obézny

06.02.2006, 23:00

Na Slovensku trpí obezitou približne 1,5 milióna ľudí. Toto číslo je také vysoké, že si zaslúži hľadať riešenie tohto problému. O to sa už viac ako päť rokov snaží aj Liga proti obezite, ktorá neustále vyvíja aktivity na zvýšenie povedomia o tomto závažnom ochorení. Preto postupne pribúdajú špecializované ambulancie zamerané na komplexný prístup k obezite - Centrá pre liečbu obezity. Doteraz ich vzniklo na Slovensku 120. Pacienti sa v nich učia využívať každú zložku komplexného manažmentu obezity - úpravu výživy, dostatok pohybu, zmenu životného štýlu, a v niektorých prípadoch aj farmakoterapiu. Pre takýto prístup sa rozhodlo už niečo vyše 10 000 pacientov. Liga proti obezite na dvoch základných školách v Košiciach spustila pilotný projekt zavedenia vyučovacieho predmetu "Zdravý životný štýl". Pilotný projekt má ukázať, že formou, ktorá bude pre deti prístupná, zábavná a atraktívna, je možné aj v tomto veku vyvolať záujem o svoje zdravie a svoju budúcnosť bez chorôb, ktoré so sebou obezita prináša. "Zavedením vyučovacieho predmetu na základných školách chceme u detí vytvoriť zdravšie stravovacie návyky, naučiť ich zdravšiemu životnému štýlu, aby nám nevyrastala populácia obéznych, teda chorých ľudí," povedal k projektu prezident Ligy proti obezite SR MUDr. Ivan Majerčák.

Obéznym pacientom pomáhajú aj internetové stránky:
www.reduktip.sk
www.rozhodnisa.sk
Na oboch stránkach je online poradňa s odborníkom. Pre tých, ktorí využívajú radšej telefonický kontakt s lekárom, je k dispozícii Infolinka RedukTip - 0905 855 666.

Obezita je choroba
Podľa medzinárodnej štúdie ( v spolupráci so spoločnosťou Abbott Laboratories), do ktorej je zapojených aj 775 obéznych pacientov zo Slovenska, obezita prináša riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, vysokého krvného tlaku, mŕtvice, cukrovky 2. typu, koronárnej choroby srdca, osteoartrózy, spánkového apnoe, respiračných problémov a určitých typov rakoviny. Riziko vzniku týchto ochorení sa dá výrazne znížiť už pri 5 - 10 percent redukcii hmotnosti. Pri takomto znížení hmotnosti však klesá aj riziko úmrtia na tieto ochorenia. Až o 44 percent klesá riziko úmrtnosti na cukrovku a o 37 percent riziko úmrtnosti na niektoré nádorové ochorenia. Mnohí ľudia majú aj nižšiu hladinu "dobrého" cholesterolu, vyššiu koncentráciu triglyceridov (tukových častíc) v krvi, vysoký krvný tlak a zvýšenú hladina cukru v krvi. Pokiaľ sa spolu s obezitou súčasne vyskytujú dva z týchto faktorov, ide o metabolický syndróm. Nedávno publikovaný záver Medzinárodnej federácie pre diabetes (IDF) sa zameral na význam znižovania hmotnosti a zvyšovania fyzickej aktivity v prevencii a liečbe tohto syndrómu. IDF potvrdila, že ak je k primárnym zmenám životosprávy zahrnutá aj farmakoterapia, až trikrát viac pacientov dosiahne cieľovú 5- až 10-percentnú redukciu hmotnosti. Už aj takéto mierne zníženie hmotnosti sa pozitívne prejaví v znížení:
hladiny cholesterolu a ďalších tukových látok v krvi, hladiny cukru v krvi, tlaku krvi,
rizika vzniku trombóz a ischemickej choroby srdca. Účinok komplexného prístupu, ktorý zahrňuje aj farmakoterapiu, má teda pozitívny efekt na mnohé parametre pri rôznych ochoreniach.

Komunikácia s pacientom
Fakulta sociálnych a ekonomických vied UK v Bratislave spolu so spoločnosťou Abbott Laboratories realizovali prieskum medzi lekármi pracujúcimi v Centrách pre liečbu obezity. "Prieskumom sme chceli zistiť, čo bráni dobrej komunikácii lekára - obezitológa s pacientom trpiacim nadváhou alebo obezitou," povedal psychológ a realizátor prieskumu Alojz Ritomský z Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK. Prieskum priniesol zaujímavé výsledky. Podľa lekárov až 72 percent pacientov je pri prvej návšteve plných obáv a napätia. Až 80,3 percenta lekárov považuje komunikáciu s pacientom pre liečbu obezity za extrémne dôležitú. Pri prvej návšteve považujú za optimálne rozprávať sa s pacientom skoro 50 minút, reálne však strávia rozhovorom s obéznym pacientom v priemere iba 30 minút. Nedostatok komunikácie pokračuje aj ďalej. Pri ďalších návštevách je to reálne už iba 17 minút oproti optimálnym 30 minútam. V dostatočnej komunikácii im bráni predovšetkým nedostatok času, neochota pacientov komunikovať alebo aj nedostatočné zručnosti v komunikácii.

Potrebná motivácia
Prieskum ďalej ukazuje, ako vnímajú lekári svojich pacientov. Podľa lekárov pacienti sú najviac ochotní rozprávať sa o svojom zdravotnom stave a stravovacích návykoch. Pri rozhovore o iných témach, ktoré zásadným spôsobom ovplyvňujú psychologické nastavenie pacienta a jeho pripravenosť na liečbu obezity, ako napríklad finančné zázemie a podpora rodiny, už pacienti komunikovať veľmi nechcú. Až 63 percent pacientov považuje za najťažšiu štartovaciu fázu chudnutia. Vtedy je potrebné obézneho pacienta motivovať, aby urobil prvý krok a rozhodol sa schudnúť. Keď sa dostavia prvé výsledky a kilogramy ubúdajú, pacient je nadšený a komunikuje s lekárom otvorene. Kritická je fáza prvého zlyhania, keď dochádza k poklesu motivácie pacienta. Ak zlyhala diéta, zvýšená fyzická aktivita a zmena životného štýlu, môže si lekár pomôcť farmakoterapiou. Až 93,8 percenta lekárov sa v prieskume vyjadrilo, že najlepšie výsledky liečby u obéznych pacientov (BMI > 30) docielilo práve komplexným prístupom k obezite.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 23:09