StoryEditor

Častým lietaním k lacnejším letenkám

24.08.2005, 00:00
Ako ušetriť pri častom cestovaní leteckou dopravou? Nevyhadzujte použité letenky. Veľa aerolínií svojim verným pasažierom a firmám ponúka bonusové programy. Samozrejmosťou je tzv. zbieranie míľ. Tento zákaznícky program ponúka väčšina väčších leteckých spoločností, nie však nízkonákladoví prepravcovia. Pri každom kúpení letenky, prípadne využití inej služby leteckej spoločnosti, sa cestovateľovi pripočítajú na osobný účet bonusové míle. Tie potom môže využiť na získanie letenky alebo iných služieb zadarmo. Niektorí leteckí prepravcovia spolupracujú v spoločných bonusových programoch. Najznámejší je program Miles & More. Míle sa zákazníkovi pripočítavajú na jeden účet, nezáleží na tom, cez ktorú z partnerských spoločností človek cestuje.
Ako to funguje?
Ak chce cestovateľ pri častom lietaní využívať bonusové míle, musí sa najprv do programu prihlásiť. "Zákazník sa môže registrovať na našej internetovej stránke alebo priamo na letisku po odbavení tak, že vyplní prihlášku. Tá už obsahuje dočasnú členskú kartu s číslom nového člena," informuje tlačová hovorkyňa Českých aerolínií Jitka Novotná. Cestujúci do prihlášky vyplní údaje, ktoré sú potrebné na identifikáciu a kontaktnú adresu na zasielanie výpisu z účtu. "Na základe registrácie dostane cestovateľ číslo - customer identification number," hovorí Tatiana Jonáková, hovorkyňa Slovenských aerolínií. "Hneď po prihlásení je možné aj spätne započítať uskutočnené lety aj tri mesiace pred prihlásením," hovorí Novotná. Cestujúci len musí doložiť kópiu letenky a originál palubného lístka. Ak je cestujúci už členom bonusového programu, jeho lety sa môžu započítavať aj rok dozadu.
Zbieranie míľ
Zbierať míle je veľmi jednoduché. "Zákazník môže míle získať pri lietaní, rezervácii hotela, pri nákupe vína či batožiny alebo pri rezervácii auta, časopisov," hovorí za spoločnosť Lufthansa Peter Zemaník. Na pridelenie bonusových míľ majú spoločnosti vypracované vlastné ohodnotenie. "Cestujúci získava skutočný počet preletených míľ," informuje Novotná z ČSA. Ak cestovateľ využije business triedu alebo vlastní niektorú z vyšších zákazníckych kariet, dostáva aj väčší bonus. Registrovaný člen potom musí len nahlásiť svoje členské číslo pri rezervácii letenky alebo pri odbavení na letisku. "Svoje zákaznícke konto môže cestovateľ kontrolovať napríklad aj cez internet," pripomína Zemaník.
Využívanie bonusových míľ
Bonusové míle môžu cestovatelia využiť predovšetkým na kúpu nových leteniek. "Potrebný počet míľ na získanie bonusovej letenky je možné nájsť v míľovej tabuľke. Napríklad cestovanie po celej Európe je u nás možné za 30-tisíc bonusových míľ a cesta okolo sveta vyjde na 140-tisíc míľ," tvrdí Novotná. Míle možno využiť aj na upgrade zaplatenej letenky do business triedy, na zaplatenie ubytovania v partnerských hoteloch alebo na bezplatný prenájom auta. Bonusovú letenku môže majiteľ aj ľubovoľne darovať alebo niekomu ako darček predplatiť bonusové míle.

Kto lieta z Bratislavy: Slovak Airlines, Easy Jet, Air Slovakia BWJ, Sky Europe, ČSA, Lufthansa, Austrian Airlines, VIP Air, Seagle Air, Hemus Air, Aeroflot, Aeromist
Kto lieta z Košíc: Sky Europe, Slovak Airlines, Austrian Airlines, Air Slovakia, CSA, Hemus Air

Kam sa najviac lieta* (počet cestujúcich, január – júl 2005)
Londýn 112 835
Paríž 55 797
Praha 51 646
Košice 31 889
Amsterdam 29 954
Rím 26 409
Mníchov 25 668
Miláno 24 893
Brusel 14 978
Barcelona 14 809
* top 10 destinácií pravidelnej dopravy z bratislavského letiska
Zdroj: TASR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 18:30