StoryEditor

Digitál: Krátko

12.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK


Nový Playstation bude až v máji
Ak ste vášnivým hráčom a tešíte sa na novú hernú konzolu PlayStation 3, budete si na ňu musieť počkať o štyri mesiace viac. Japonská spoločnosť Sony Corp. totiž odložila jej predaj v Európe o štyri mesiace na marec budúceho roka, zatiaľ čo na amerických a japonských pultoch bude už v novembri.
Konzola bude meškať, pretože sa objavili problémy s montovaním prehrávačov nového formátu diskov Blu-ray. Okrem neho bude PS3 vybavená aj 20-gigabajtovým diskom. Do marca by mala Sony na svetové trhy rozdistribuovať šesť miliónov konzol, a to napriek tomu, že pre problémy sa mali dodávky znížiť o polovicu.
ČTK

IBM postaví ďalší superpočítač
Gigant IBM vytvoril v americkom laboratóriu nový superstroj. Je štyrikrát výkonnejší ako doterajší šampión BlueGene/L, rovnako z dielne IBM. Nový počítač je niečo ako hybrid využívajúci dva ultravýkonné procesory a nový čip vytvorený pre konzolu PS3.
Počítač jeho tvorcovia nainštalujú v slávnom laboratóriu v Los Alamos, ktoré je známe najmä ako miesto zrodu prvej atómovej bomby počas druhej svetovej vojny. Podľa IBM by mal byť schopný dosiahnuť rýchlosť označovanú ako "petaflop". V praxi to znamená asi tisíc biliónov kalkulácií za sekundu. BBC News

Google spustil 200-ročný archív
Internetový vyhľadávač Google už dávno nie je len vyhľadávočm. Svojim používateľom najnovšie umožní prelistovať si noviny staré až dvesto rokov.
Nová služba sprístupní vyhľadávanie v stovkách zdrojov, ich presný počet je však zatiaľ dôverný. Okrem New York Times či britského The Guardian využíva aj "služby" serverov zameraných na zhromažďovanie údajov z viacerých zdrojov. "Cieľom je zobraziť históriu tak, ako sa vyvíjala," povedal jeden zo spoluautorov projektu Anurag Archarya. Služba je prístupná cez stránku Google News.
BBC News

Samsung predstavil nový chip
Samsung Electronic predstavil ako prvý na svete 32 GB NAND flash čip založený na technológii 40 nm. Pomocou použitej technológie bude podľa predstaviteľov spoločnosti možné vyrobiť dokonca 256 GB čip. NAND technológia je využívaná najmä v digitálnych fotoaparátoch, hodobných prehrávačoch a pamäťových kartách. Na predstavenej novinke je možné uložiť napríklad 36-tisíc fotografií v vysokej kvalite či 40 filmov. Google News

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 17:54