StoryEditor

Oslepujúca filmová misia

07.05.2007, 00:00

Píše sa rok 2056 a Slnko vyhasína. Zemi hrozí, že sa navždy ponorí do tmy a zimy. Ľudstvo sa katastrofu pokúša odvrátiť. K našej najbližšej hviezde vysiela vesmírnu loď Icarus 2 s osemčlennou posádkou, ktorá vezie jadrovú bombu vo veľkosti Manhattanu. Tá má vo vyhasínajúcom Slnku opäť "zapáliť iskru".
Režisér Danny Boyle má na svojom konte snímky Trainspotting či Pláž, ktoré si získali pomerne slušnú povesť nielen medzi divákmi, ale aj kritikmi. Pred piatimi rokmi zabŕdol aj do sféry sci-fi žánru temným filmom O 28 dní. Na tomto poli ostal aj vo svojom najnovšom diele Sunshine, ostal verný aj hercovi Cillianovi Murphym. A ukázal, že téma hroziaceho zániku Zeme sa dá spracovať aj bez amerického pátosu či takmer všemohúcich hrdinov.
Boyle sa vo svojich filmoch radšej ako na plynutie deja zameriava na analýzu konania svojich postáv. Rád ich zasadzuje do extrémnych situácií a pozoruje, ako sa zachovajú. V Sunshine je osem rozdielnych charakterov nútených spolupracovať v miestami klaustrofobickom priestore vesmírnej lode. Divák prostredníctvom ich konania a dialógov preniká postupne do psychiky mladého fyzika, psychológa, pilotky či kapitána, hoci celkom do hĺbky nás Boyle, žiaľ, nepustí. Na vybudovanie dusného napätia (znásobené klesajúcim množstvom kyslíka) to však celkom stačí, až atmosféra filmu v kombinácii s údernou hudbou pripomína v tejto časti miestami starú dobrú Vesmírnu Odysseu.
Zlom nastáva v druhej polovici filmu, keď Icarus 2 objaví loď, ktorá sa misiu pokúšala splniť pred nimi, no pred šiestimi rokmi záhadne zmizla z radarov. V momente kontaktu dvoch lodí sa žáner sci-fi začína miešať s hororom. Prelínanie môže na jednej strane pôsobiť zaujímavo, v prípade Boylovho filmu je však trocha rušivé, hoci filmársky skôr nadpriemerné. Dejovo však film stráca náboj.
Boyle dokázal sci-fi takmer vrátiť filozofický rozmer a ukázal, že tie najefektnejšie súboje sa odohrávajú v ľudskej psychike.
Sunshine do kín zavítalo nenápadne. Bez gigantickej reklamy. No o to väčšmi dokáže "zažiariť". Hoci so zopár škvrnami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 04:45