StoryEditor

Chemický gigant chce rásť dynamickejšie ako európsky trh

24.10.2005, 00:00
Rásť rýchlejšie než príslušný trhový segment. Užšie spolupracovať so zákazníkmi. Systematicky rozširovať pôsobenie na trhu. To sú tri kľúčové body novej Európskej stratégie do roku 2010 chemického gigantu BASF.

Rásť rýchlejšie než príslušný trhový segment. Užšie spolupracovať so zákazníkmi. Systematicky rozširovať pôsobenie na trhu. To sú kľúčové body novej Európskej stratégie do roku 2015 chemického gigantu BASF.

Zacielené na starý kontinent
Spoločnosť so sídlom v nemeckom Ludwigshafene európsky trh vníma ako svoje dominantné teritórium. Prečo? Z viacerých logických dôvodov. V Európe pred zhruba 140 rokmi začala svoju históriu. Už niekoľko rokov tento región zabezpečuje vyše polovice tržieb skupiny. Pracuje v ňom väčšina jej zamestnancov. Na starom kontinente sa nachádzajú dva kľúčové závody, jeden v nemeckom Ludwigshafene a druhý v belgických Antverpách.
Podľa podpredsedu Predstavenstva BASF AG Eggerta Voscheraua sa spoločnosť bude aj naďalej zameriavať na zvyšovanie efektivity výroby, infraštruktúry i služieb. V závislosti od ziskovosti plánuje v Európe investovať ročne zhruba miliardu eur. Počas prvej polovice tohto roka už do podnikov a vybavenia na tomto kontinente investovala takmer pol miliardy eur. To predstavuje desaťpercentný medziročný nárast. Prostriedky smerovali napríklad do novej HPPO továrne na výrobu propylénoxidu a rozšírenie steamcrackera v Antverpách.
Významnou konkurenčnou výhodou koncernu má byť popri úzkej spolupráci so zákazníkmi aj široká škála poskytovaných služieb. Viac vysvetlil prezident európskej organizácie Walter Seufert. "Chceme podporiť rast našich zákazníkov a takto spoločne dosiahnuť vyššie tempo modernizácie a väčšie úspechy na trhoch. Táto podpora zahŕňa niekoľko oblastí. Od spoločných výskumných projektov a vývoja produktov, cez prepracované logistické riešenia, až po otázky ochrany životného prostredia," uviedol.

Perspektívna nová Európa
Obrovské príležitosti na rast vidí spoločnosť vo východnej Európe. Do roku 2010 tu chce podľa Seuferta zdvojnásobiť predaj na dve miliardy eur. Obchodné zastúpenia založila vo všetkých krajinách tohto regiónu už pred niekoľkými rokmi.
Ešte koncom minulého roka sa intenzívne hovorilo o tom, že BASF vytvorí svoje európske servisné centrum v Bratislave. Na jar tohto roku sa však rozhodlo o jeho umiestnení v Berlíne. Ten je podľa vyjadrení predstaviteľov koncernu pre takéto aktivity lacnejší ako slovenské hlavné mesto ale aj Krakov, ktorý tiež prichádzal do úvahy.

Tri slovenské spoločnosti
Na slovenskom trhu zastupujú koncern tri spoločnosti: BASF Slovensko, BASF Automotive Coatings Services a BTC Speciality Chemical Distribution. Od začiatku tohto roku je spoločnosť BASF Slovensko súčasťou biznis centra pre strednú Európu. V jeho rámci funguje ako administratívne centrum aj pre Českú republiku a Rakúsko. Pre koncern v SR pracuje zhruba 90 ľudí. Väčšina z nich sa zaoberá predajom a distribúciou výrobkov.
Koncern na Slovensku umiestnil vlani produkciu za 151 miliónov eur. Predáva tu takmer celé portfólio svojich výrobkov, pre väčšinu priemyselných odvetví. Slovenský trh má podľa neho veľký potenciál. Očakáva na ňom rast predaja, najmä chemikálií a produktov pre automobilový priemysel a stavebníctvo, uviedol pre Hospodárske noviny PR manažér stredoeurópskeho centra Andreas Meier.
Spoločnosť BASF je lídrom medzi chemickými firmami vo svete. Vyrába v 41 štátoch, zákazníkov má vo vyše 170 krajinách. Vlani vykázala obrat vyše 37 miliárd eur. Vo svete zamestnávala spolu takmer 82-tisíc ľudí. V Európe vlani utŕžila vyše 22 miliárd eur a vo svojich firmách mala zhruba 57 200 zamestnancov.
Spoločnosť charakterizuje veľmi široké portfólio produktov. Je partnerom pre takmer všetky odvetvia. Jej ponuka siaha od chemických a plastových výrobkov, zušľachťujúcich komponentov, cez produkty na ochranu rastlín a chemické prísady, až po surovú ropu a zemný plyn. Stavia na vývoji nových technológií, čím chce tiež pomáhať vytvárať nové obchodné príležitosti. Svoj ekonomický úspech sa snaží spájať s ochranou životného prostredia a so sociálnou zodpovednosťou.
S akciami spoločnosti sa obchoduje na burzách vo Frankfurte (BAS), v Londýne (BFA), New Yorku (BF) a Zürichu (AN).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 01:51