StoryEditor

EBOR mení stratégiu

23.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Krajiny bývalého sovietskeho bloku sú podľa Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) menej zraniteľné proti odchodu investorov ako iné rozvíjajúce ekonomiky, keďže väčšina z nich má silný finančný sektor a lepší ekonomický manažment. EBOR to konštatovala na svojom dvojdňovom rokovaní so zástupcami bývalých komunistických krajín, ktoré sa začalo v Londýne v nedeľu. Zasadanie sa koná v čase, keď sa predstavitelia postkomunistických krajín vo východnej a strednej Európe a v bývalom Sovietskom zväze snažia obmedziť ekonomické dôsledky odchodu investorov z týchto tranzitívnych trhov.
Vo svojej najnovšej transformačnej správe EBOR píše, že hospodársky rast v bývalom sovietskom bloku sa v roku 2006 zmierni, keď stredná a juhovýchodná Európa dosiahnu mierny rast, kým v Rusku a bývalých sovietskych republikách sa rast spomalí. V správe sa uvádza, že ekonomika tohto regiónu v roku 2006 narastie síce len o 5,3 % po odhadovanom raste 5,6 % v roku 2005, no napriek tomu predstihne ďalšie časti sveta. "Rast je vyšší v dôsledku silnej likvidity a apetítu investorov po rozvíjajúcich sa trhoch. No takýto stav nepotrvá večne," uviedol na tlačovej konferencii hlavný ekonóm banky Erik Berglof.
EBOR nedávno oznámila, že do roku 2010 zastaví svoje investície pre osem krajín strednej Európy, ktoré sa stali členmi Európskej únie v roku 2004. Ide o Slovensko, Poľsko, Maďarsko, Českú republiku, Slovinsko, Estónsko, Lotyšsko a Litvu. Svedčí to o úspechu týchto štátov v úsilí stať sa plnohodnotnými trhovými ekonomikami, konštatoval vtedy prezident EBOR Jean Lemiere. Prezident EBOR po stretnutí bankovej rady o novej päťročnej stratégii uviedol, že banka presmeruje svoje fondy do Ruska, juhovýchodnej Európy, na Kaukaz a do strednej Ázie.
Tomuto rozhodnutiu banky predchádzal tlak Spojených štátov amerických, jej najväčšieho akcionára, aby banka prehodnotila svoju úlohu v krajinách bývalého východného bloku, ktoré už majú dobre fungujúce kapitálové trhy. EBOR bola založená v roku 1991 a jej úlohou bolo investovať do ekonomík východnej Európy a štátov bývalého Sovietskeho zväzu s cieľom pomôcť im pri transformácii z centrálne plánovaného hospodárstva na trhové ekonomiky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 22:06