StoryEditor

Vysoké školy nebránia práci študentov popri štúdiu

09.01.2007, 23:00

Vieme, v akej situácii sú denní študenti na Slovensku. Mnohí musia zápasiť s existenčnými problémami, ak chcú študovať. Aký je pohľad vysokých škôl na prácu študentov popri štúdiu? Majú výhrady proti tomu, keď študenti pracujú popri štúdiu?
"Naša univerzita sa touto otázkou nezaoberá, za priamu organizáciu štúdia zodpovedajú fakulty. Pokiaľ mi je známe, nevyskytli sa v tomto smere žiadne problémy. Ak študent zvláda štúdium, práca popri štúdiu nikoho nezaujíma," povedal nám Róbert Špaček, prorektor pre rozvoj, vzťahy s verejnosťou a zahraničné vzťahy Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Konštatoval, že študenti môžu vhodnou prácou zhodnocovať výsledky štúdia, na druhej strane nemusia prácu a štúdium zvládať. Je to individuálne. Rozvrhy hodín umožňujú študentom denného štúdia aj pracovať. Určite však nemôže mať pravidelnú denný pracovný čas. Vysoké školy krajín vo svete riešia súbeh štúdia a práce vo svojej legislatíve.
Prorektor Univerzity Komenského Martin Dúbrava vníma priamu prácu študentov podobne. "Študijná agenda vo všeobecnosti spadá do priamej pôsobnosti fakúlt, ktoré však môžu mať v tejto veci rozdielne politiky. Univerzita ako celok nemá žiadny predpis, ktorým by schvaľovala prácu študentov." Plnenie pracovných povinnosti popri študijných môže mať vplyv na študijné výsledky. Výnimkou by mohli byť situácie, keď práca bezprostredne súvisí s predmetom štúdia, napríklad študenti informatiky pracujúci v spoločnostiach informačných technológií. Rozvrh hodín podľa Dúbravu nemôže zohľadňovať prípadnú prácu študentov.
Podľa Martin Mizla, prodekana pre rozvoj, informatizáciu a styk s verejnosťou z Podnikovo hospodárskej fakulty v Košiciach EU v Bratislave, nemá ich fakulta žiadne výhrady proti práci študentov popri štúdiu. Musí však byť v čase mimo študentských povinnosti. Dokonca je to jedna z možných foriem vykonávania povinnej praxe študentov. "Práca študentov počas štúdia určite vplýva na študijné výsledky. Ak je však vykonávaná ako prax, je prínosom," dodal Mizla.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:02