StoryEditor

Obriezka ako ochrana pred aidsom

01.08.2006, 00:00
Masové rozšírenie mužskej obriezky v Afrike by mohlo zachrániť milióny ľudí pred smrťou na chorobu aids. Vyplýva to zo správy, ktorú vypracovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Masové rozšírenie mužskej obriezky v Afrike by mohlo zachrániť milióny ľudí pred smrťou na chorobu aids. Vyplýva to zo správy, ktorú vypracovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).
Vedci pracovali s dátami získanými na základe pozorovaní, ktoré ukázali, že u obrezaných mužov bolo riziko nákazy vírusom HIV výrazne nižšie. Keby v nasledujúcich desiatich rokoch podstúpila celá mužská populácia na svete obriezku, potom by sa podľa nich podarilo pred nákazou zachrániť približne dva milióny ľudí a pred smrťou 300-tisíc. Vedci sa domnievajú, že tento drobný chirurgický zákrok nebezpečenstvo infekcie znižuje, lebo predkožku tvoria bunky, ktoré sú veľmi náchylné na nákazu. Vírus tiež lepšie prežíva v teplom a vlhkom prostredí, ktoré je práve za predkožkou. Keby bolo viac mužov obrezaných, menej by sa ich nakazilo a ani by sa neprenášala infekcia na ich partnerky. Niekoľko štúdií ukázalo, že medzi obrezanými mužmi je menší výskyt nákazy vírusom HIV. Najmarkantnejšie sa to ukázalo v niektorých častiach Afriky, kde vedci porovnali mieru výskytu vírusu HIV v skupinách obrezaných a neobrezaných žijúcich vedľa seba. Tím pod vedením Bertranda Auverta z francúzskeho výskumného ústavu Inserm minulý rok zistil, že obrezaní muži na juhu Afriky boli o 65 percent menej náchylní na nakazenie sa smrtiacim vírusom HIV.
V správe, ktorú uverejnili v časopise Public Library of Science Medicine, uvádzajú, že v západnej Afrike, kde je mužská obriezka bežnou záležitosťou, sa HIV vyskytuje len v nízkej miere. Na juhu kontinentu je to naopak. Podľa ich záverov by obriezka mohla v subsaharskej Afrike v budúcich troch rokoch zachrániť takmer šesť miliónov ľudí pred infekciou a trom miliónom ľudí život. Domnievajú sa, že obriezka u všetkých mužov na svete by znížila súčasný počet infikovaných o 37 percent. Francúzski vedci zároveň varujú pred prehnaným nádejami, ktoré by ich výskum mohol vzbudiť u mnohých ľudí: "Mužská obriezka problém nekontrolovateľného šírenia epidémie aids v Afrike nevyrieši. Aj obrezaní muži sa môžu nakaziť, aj keď je u nich oveľa nižšie riziko." (ČTK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 23:46