StoryEditor

Galéria hn

27.10.2006, 00:00

Wertingen, Nemecko, 1994
Z cyklu Ľudia Wertingenu
Český fotograf Jindřich Štreit (*1946) oslávil 60. narodeniny a Slovenská národná galéria v Bratislave pri tej príležitosti ponúka jeho celoživotnú retrospektívu -- dvojvýstavu Jindřich Štreit. Fotografie 1965 -- 2005. Kalendáře pro Jindru Štreita.
Autor je unikátnym zjavom na českej scéne. Fotografovať začal počas štúdia výtvarnej výchovy na Pedagogickej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci. Od začiatku sa sústredil na dokument. Pocit príslušnosti k mestu Olomouc ho doviedol k prvým projektom so sociálnym podtextom -- život starých ľudí, život Rómov, život na vidieku. Postupne uňho táto orientácia prerástla do tvorivej filozofie.
Od konca 70. rokov vytvoril stovky ľudských dokumentov z prostredia Sovinca (kde žije) a ďalších obcí na Rýmařovsku a Bruntálsku.
Jeho postrehy boli iné ako idealizované pohľady na dedinu, ktorými oplývali komunistické médiá. Štreit ukazoval devastáciu prostredia aj ľudí, rozpor medzi oficiálnou propagandou a realitou, ale aj tradičné zvyky a túžbu po kráse či nadčasových hodnotách.
V 90. rokoch začal pohľad na globálnu dedinu uplatňovať aj v záberoch zo zahraničia. Aktuálna fotografia pochádza práve z tohto obdobia. Ľudia Wertingenu sú napokon ľuďmi rovnako ako obyvatelia Olomoucka. "Prostí ľudia žijú vo všetkých krajinách veľmi podobne. To podstatné a vnútorné je všade úplne rovnaké," hovorí Štreit. Fotograf sa presvedčil, že životný údel, lásky, nádeje, starosti a trápenia sú vlastné ľudu ako celku, len sa odohrávajú v odlišnom prostredí, v iných podmienkach a spoločenskej či ekonomickej situácii. Diváci, ktorí 3D okuliarmi hľadajú ďalší rozmer, hoci v ňom sami žijú, sú smiešni aj smutní zároveň. V Nemecku, Česku aj na Slovensku rovnako.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:05