StoryEditor

Stačí správne si čistiť zuby

05.12.2005, 23:00

Dobroslava Medvecová
Choroby tkanív okolo zubov (parodontu) a zubný kaz sú najčastejšími bakteriálnymi infekciami v ľudskom tele. Podľa štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) až 90 percent ľudí postihuje rôzny stupeň poškodenia zubov a ďasien, a až tri štvrtiny mužov či žien nad 50 rokov trpia na parodontitídu, zápal, ľudovo nazvaný parodontóza. Čo ju spôsobuje?

Zničujúci plak
Vo vlhkom prostredí ústnej dutiny žijú mikróby a spolu so zvyškami potravy vytvárajú na povrchu zubov tenký povlak, ktorý sa nazýva plak. Ten na zuby pevne priľne a nedá sa ľahko odstrániť. "Celosvetové výskumy dokázali, že príčinou zubného kazu a zápalu ďasien sú baktérie v povlakoch na zle vyčistených zuboch a pod ďasnom," hovorí doc. MUDr. Ivan Erdelský, CSc., prednosta Stomatologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity. "Zo zubného povlaku sa uvoľňujú rôzne škodliviny, chemické látky, ktoré prenikajú do hĺbky tkaniva a spôsobujú zápal ďasna, krvácanie, rozpúšťajú kosť..."
Začínajúci ani stredne pokročilý zápal nebolí. Zistíme ho len tak, že v ústach pociťujeme nepríjemnú chuť a ďasná pri čistení zubov krvácajú. Ak krvácanie ignorujeme, zápal preniká hlbšie, postupne ubúda väzivo aj kosť, a ak ho nezastavíme, časom sa zub začne kývať, až vypadne, prípadne ho treba vytiahnuť, hoci inak nemá nijaký kaz. Mnohí postihnutí sa pokúšajú liečiť pomocou tabletiek, roztokov, špeciálnych zubných pást. A pritom stačí tak málo... správne si čistiť zuby.

Večer pre zdravie
Výber pomôcok na čistenie zubov (zubných kefiek, klasických i elektrických, zubných nití či zubných pást) je na našom trhu dostatočný. Vieme, ako ich používať? "Zuby by sme si mali umývať dvakrát denne. Ráno pre krásu, večer pre zdravie. Nepochybíme, ani keď tak urobíme po každom jedle. Povlak na zuboch vzniká asi 2 hodiny po čistení zubov a dozrieva až po 70 hodinách. Takže ak si čistíme zuby správne, najbližších 24 hodín nám nič nehrozí. Upozorňujem, že žiadna, akákoľvek kvalitná zubná pasta nenahradí zubnú kefku, lebo nedokáže rozrušiť zubný povlak, preto nebojujme proti plaku chemicky, ale mechanicky." Podľa MUDr. Erdelského, netreba sa vyhýbať ani žuvačkám a nepodliehať poverám, že vyťahujú plomby. Žuvanie provokuje tvorbu slín, čistia sa pri ňom zuby a vytvára sa nekazové prostredie v ústach. Odporúča najmä žuvačky bez cukru, s obsahom vápnika.

Dobre vedieť, že:
-- Ďasná nekrvácajú preto, že máme málo vitamínov -- príčinou sú baktérie, ktoré spôsobujú zápal.
-- Zubný plak sa vytvára dve hodiny po čistení zubov, dozrieva po 70 hodinách.
-- V miligrame plaku je 100 -- 300 miliónov baktérií.
-- Mäkkú kefku treba meniť každé tri mesiace.
-- Zubom a ďasnám najviac škodí cukor.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 23:35