StoryEditor

Týždeň pred televízorom

28.10.2005, 00:00
Týždeň pred televízorom

Piatok 28. októbra
9.35, Prima: Choď, Trabi, choď!
Navzdory pravdepodobnosti a zdravému rozumu sa hlavnou postavou filmu môže stať hocičo, trebárs automobil. No, automobil, Trabant, v ktorom sa bývalí východní Nemci vyberú na dovolenku do Talianska a imperialisti sa nestačia čudovať. Úsvitu deväťdesiatych rokov minulého storočia sa všeličo prepečie. Film nakrútil v roku 1991 režisér Peter Timm, ktorý sa podieľal aj na scenári.

21.05, Dvojka: Malí bojovníci
Mierne hysterický autorský dokument o šarvancoch, čo prepadli počítačovým hrám, lebo vo vieske, kde žijú, sa aj tak nič normálne robiť nedá. Skrátka, skapal tam pes.

21.50, Dvojka: Maratónci
Juhoslovanská komédia režiséra Slobodana Sijana z roku 1982, o komplikovanom striedaní generácií vo vedení firmy poskytujúcej pohrebné služby. Morbídne a vtipné.

22.40, ČT 1: Kráľ tancuje
Veľkolepá strhujúca historická francúzska dráma, nakrútená v roku 2000 režisérom Gérardom Corbiauom, o dvornom hudobnom skladateľovi Ľudovíta XIV. Jeanovi B. Lullym, ktorý sa dostane do sporu s iným dobovým vyvolencom, dramatikom Moliérom.

Sobota 29. októbra
13.00, TV Joj: Neviditeľný na úteku
Nedocenená sci-fi komédia z roku 1992, ktorú netradične nakrútil inak hororový majster, režisér John Carpenter. Príbeh síce zodpovedá názvu, v žiadnom prípade však nejde o nejaký lacný plagiát, skôr naopak, Neviditeľný na úteku je jedným z najlepších a trikovo najzaujímavejších filmov, aké boli kedy o neviditeľnosti nakrútené. Hlavnú úlohu cynického skrachovanca si vychutnal populárny americký komik Chevy Chase, "pelešnicu", ktorej hendikep neviditeľnosti vôbec neprekáža, stvárnila Daryl Hannahová.

22.00, Dvojka: Iris
Herecký koncert Judy Denchovej a Kate Winsletovej v britsko-americkej životopisnej dráme o osudoch filozofky Iris Murdochovej, ktorá sa na sklonku života musela vyrovnať s ťažkým, priam osudovým hendikepom. Brilantný film, nakrútený v roku 2001 režisérom Richardom Eyreom.

2.30, Prima: MASH
Dávno pred seriálom vznikol film, slávny, vojnový, viac-menej komediálny, vtipný až to mrazí. Mobilná nemocnica v útrobách kórejského pekla, tak, ako ju v roku 1970 režijne stvárnil rovnako slávny Robert Altman.

Nedeľa 30. októbra
17.50, ČT 2: Návrat siedmej roty
Klasická francúzska filmová komédia z roku 1976, nakrútená režisérom Robertom Lamoureuxom, stredná časť z troch vtipných a pôvabných komédií odohrávajúcich sa počas druhej svetovej vojny, v ktorých trojica francúzskych vlastencov, ale aj "flákačov" a zbabelcov, hatí plány wehrmachtu.

23.05, ČT 2: Nový rok
Britská psychologicko-nekrologická dráma režiséra Suriho Krishnammau z roku 1999 o dvoch mladíkoch, ktorí ako jediní prežili pád lavíny, čo zasypala celý ich lyžiarsky kurz. Obaja mladíci sa len veľmi ťažko vyrovnajú so stratou rovesníkov a navyše ich trápi celkom neopodstatnený pocit viny. Prečo prežili práve oni? Prežili na úkor tých, čo zomreli? A stojí za to žiť, dá sa to vôbec?

Pondelok 31. októbra
8.30, TV Markíza: Agent Biela krvinka
Napoly hraná, napoly animovaná komédia populárnych tvorcov vulgárnych komédií, režisérov a scenáristov, bratov Petra a Bobbyho Farrelyovcov (Niečo na tej Mary je), nakrútená v roku 2001, s Billom Murrayom v hlavnej hranej úlohe. Neľútostný súboj agenta Bielej krvinky s infekciou, odohrávajúci sa paralelne v útrobách ľudského tela (animovaná časť) a v reáli (hraná časť).

11.55, TV Markíza: Krull
Kultové britské sci-fi/fantasy z roku 1983 režiséra Petra Yatesa, o znepriatelených kráľovských rodoch, ktoré zakopú vojnovú sekeru, aby sa ubránili útoku netvora pustošiaceho jeden svet za druhým. Príbeh je síce banálny až hrôza, ale Krull dodnes dokáže strhnúť výpravou a atmosférou, nevnucuje sa divákovi, skôr v ňom hľadá partnera. Škoda, že takéto filmy sa už dnes veľmi nenakrúcajú.

21.30, ČT 2: Erotická komédia noci svätojánskej
Pôvabná romantická komédia Woodyho Allena z roku 1982, odohrávajúca sa na vidieku začiatkom devätnásteho storočia, v ktorej Allen kúzelným spôsobom parafrázuje notoricky známu shakespearovskú klasiku.

Utorok 1. novembra
13.30, Jednotka: Neberte nám princeznú
Nestarnúci československý televízny muzikál z roku 1981, s vyspevujúcim Mekym a Marikou. O hudbu sa postaral Dežo Ursíny.

Streda 2. novembra
2.35, Jednotka: Prekliati gauneri
Kanadsko-americká gangsterka s komediálnymi prvkami a trochou nevinného násilia, nakrútená v roku 1996 režisérom Joelom Wynerom, o "premúdrených" drobných gangstroch, ktorým sa takmer vypomstí "kšeft" ich života.

Štvrtok 3. novembra
22.10, ČT 2: Nevedomé víly
Talianska dráma režiséra Ferzana Oztepeka z roku 2001, v ktorej sa čerstvá vdova v retrospektívach vracia do vzťahu so svojím nebohým manželom a prehodnocuje ho, aj preto, že sa dozvie o manželovej nevere, nie však so ženou, ale s iným mužom.

0.05, TV Markíza: Kráľ komédie
Americká komédia z roku 1982, nakrútená režisérom Martinom Scorsesom s Robertom De Nirom v hlavnej úlohe komika, ktorý sa možno troška nemorálne chopí ponúknutej šance. Ale to je jedno, tak Scorsese, ako aj De Niro sú dostatočnou zárukou kvality.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:08