StoryEditor

Za predaj pri cestách pokuta pol milióna

30.10.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Na trhových miestach je zakázané predávať liehoviny, destiláty a spotrebiteľsky balené alkoholické nápoje. Výnimka z tohto zákazu platí na príležitostných trhoch, ako sú hody, vianočné trhy a podobne. Umožňuje to novela zákona o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, ktorý schválil parlament.
Cieľom zákona je tiež zjednotenie a ustálenie postupu obcí pri vydávaní povolení na zriadenie príležitostného o ambulantného predaja a pri umiestňovaní stánkov s trvalým stanovišťom.
Letné terasy a záhrady, o ktoré si podnikatelia so súhlasom obce rozširujú svoje prevádzkové priestory, sa už nebudú považovať za trhové miesta, ale za osobitný druh prevádzkarne. V novele sa rozširuje definícia trhového miesta. Zákaz predaja sa rozšíril na chránené rastliny, ktoré sú vždy chránené ako exempláre a invázne druhy rastlín. Rozširuje sa sortiment predaja o spotrebné výrobky aj na pojazdné predajne. Zo zákazu predaja tovaru vedľa ciest mimo obcí a diaľnic sa vyňali parkoviská, odpočívadlá a čerpadlá. Novela umožňuje občanom z iných členských štátov Európskej únie, najmä zo susedných štátov, predávať vlastné poľnohospodárske prebytky.
Keďže dosiaľ nebolo možné sankcionovať porušenie zákazu ambulantného predaja pri cestách a diaľniciach mimo obcí, novela zakotvila možnosť uloženia pokuty za porušenie takéhoto zákazu v rozsahu od 50-tisíc až do pol milióna korún. Zákon nadobudne účinnosť 15. decembra 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 18:18