StoryEditor

Nový správca prináša medzinárodné skúsenosti

23.08.2005, 00:00

Na slovenský trh kolektívneho investovania vstúpila nedávno správcovská spoločnosť KD Group, ktorá zriadila na Slovensku dcérsku správcovskú spoločnosť KD Investments, správ. spol., a. s. Jej prioritou je spravovať na Slovensku dva vlastné podielové fondy KD Prosperita a KD Russia. Od 16. augusta začala spoločnosť KD Investments, a. s., s predajom podielových listov fondu KD Prosperita -- otvoreného akciovo-dlhopisového podielového fondu. KD Investments, správ. spol., a. s., zároveň ponúkne možnosť investovať do ďalších medzinárodných fondov spravovaných dcérskymi spoločnosťami KD Group v ostatných európskych krajinách. Viac informácií o spoločnosti KD Group a o jej zámeroch u nás sme získali od predsedu Predstavenstva KD Investments, Boruta Gorjupa.
Môžete nám vašu spoločnosť bližšie predstaviť?
-- Spoločnosť KD Group bola založená pred desiatimi rokmi v Slovinsku. Postupne rozšírila svoje aktivity do ďalších krajín strednej a východnej Európy. V súčasnosti pôsobí v Srbsku, Chorvátsku, Bulharsku, Bosne a Hercegovine, Rumunsku a na Slovensku, pričom má ambíciu stať sa poprednou európskou spoločnosťou. Za minulý rok objem aktív spravovaných skupinou KD Group predstavoval 857 miliónov eur. Výnosy KD Group dosiahli v tom istom roku 54 miliónov eur, čo je 32-percentný nárast v porovnaní s rokom 2003.
Čistý zisk pritom vzrástol o 129 percent na 11,136 milióna eur. Naša slovenská spoločnosť stavia na silnom zázemí a množstve skúseností získaných v rámci KD Group z poskytovania finančných služieb, a preto veríme, že sa nám podarí aj na tomto trhu úspešne rozvíjať naše aktivity prostredníctvom poskytovania zaujímavých finančných služieb a produktov špičkovej európskej úrovne.
KD Group zažíva v súčasnosti dynamický rast. Jej podielový fond Galileo sa umiestnil v štatistikách periodika Wall Street Journal Europe osemkrát na špici rebríčka najziskovejších podielových fondov. Tento rebríček je zostavovaný na základe ročnej výnosovej miery, v ktorej obyčajne dominujú otvorené podielové fondy z Ameriky. Akciový fond KD Rastko a dlhopisový fond KD Bond patria medzi prvé podielové fondy predávané v Slovinsku. Fond KD Rastko bol vyhodnotený magazínom Kapital ako najlepší podielový fond roka 2004 a KD Bond získal okrem ocenenia najlepší dlhopisový fond roka 2004 aj rovnaké ocenenie v období za posledných päť rokov. V roku 2005 boli v rámci KD Group založené dva nové podielové fondy - peňažný podielový fond KD MM a fond fondov KD First Selection. Podielový fond Victoria, ponúkaný na chorvátskom trhu, získal niekoľkokrát za sebou ocenenie Najlepší podielový fond roka.
Aké finančné služby a v ktorých regiónoch chce vaša spoločnosť poskytovať?
-- Dlhodobým cieľom skupiny KD Group je stať sa vedúcou finančnou spoločnosťou v regióne strednej a východnej Európy. V rámci vývoja spoločnosti sú všetky aktivity momentálne sústredené najmä na poskytovanie finančných služieb, ktoré sú kombináciou bohatých medzinárodných skúseností skupiny KD Group s poznaním špecifického trhu. Spoločnosť KD Group podporuje vzájomné pôsobenie v rámci skupiny, ktoré umožní využívať portfólio služieb ostatných spoločností patriacich do KD Group vo všetkých krajinách, v ktorých pôsobí.
Spoločnosť KD Investments, správ. spol., a. s., vidí na slovenskom trhu možnosti najmä v oblasti akciových podielových fondov s perspektívou rastu v podmienkach, keď je finančný trh na Slovensku charakteristický prevahou správcovských spoločností vlastnených bankami, ktoré prevažne ponúkajú peňažné a dlhopisové typy fondov.
Aké fondy spoločnosť plánuje spravovať na Slovensku a aká je ich investičná stratégia?
-- Podielový fond KD Prosperita, ktorého podielové listy sme začali predávať na Slovensku už od polovice augusta. Do konca roka rovnako plánujeme s predajom fondu KD Russia. Obidva podielové fondy budú plne využívať multiplikačný efekt medzinárodnej spoločnosti, ktorá dobre pozná regióny a krajiny východnej Európy. Zameranie podielových fondov bude regionálneho charakteru. KD Prosperita predstavuje zmiešaný (akciovo-dlhopisový) fond s investíciami v krajinách strednej a východnej Európy ako sú baltské krajiny, Ukrajina, Rusko, Bulharsko, Rumunsko a Chorvátsko. Chceme využiť potenciál krajín, ktoré sú v súčasnosti charakteristické silným hospodárskym rastom spôsobeným prílivom zahraničných investícií. KD Russia bude akciový podielový fond zameraný na ex-sovietske trhy s prioritou na Rusko. Sektorové zameranie fondov bude kombinovať energetický priemysel, suroviny a ich spracovanie, telekomunikácie či farmaceutický priemysel.
Sme presvedčení, že KD Investments, správ. spol., a. s., dcérska spoločnosť KD Group, prinesie slovenskému trhu nové možnosti investovania najmä v oblasti akciových a zmiešaných podielových fondov, ktorá je u nás stále málo rozvinutým segmentom. Slovenský trh kolektívneho investovania sa dynamicky rozvíja a ja verím, že medzinárodné know-how a bohaté skúsenosti KD Group budú základom úspechu našich fondov, ktoré sa stanú atraktívnymi pre tunajších investorov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:50