StoryEditor

Jazdíme úsporne, ale s chybami

03.04.2006, 00:00

Väčšina motoristov jazdí hospodárne a snaží sa dodržiavať pravidlá ekonomickej jazdy. Potvrdil to prieskum, ktorý urobila na svojej internetovej stránke spoločnosť Shell. Medzi slovenskými šoférmi zisťovala štýl ich jazdy v súvislosti s úsporou paliva . Na ankete sa zúčastnilo takmer 5,9 tisíca motoristov.
V ktorej oblasti sú slovenskí vodiči najlepšími hospodármi?
-- Väčšina (86,1 percenta) takmer vždy tankuje značkové palivá na overených čerpacích staniciach. Pri nákupe oleja sa odporúčaniami výrobcu riadi takmer vždy 86 percent. Pravidelnú kontrolu a výmenu oleja a vzduchového filtra dodržiava 80,8 percenta, ostatní interval niekedy vynechávajú. Poruchy na vozidle ihneď odstraňuje takmer 60 percent motoristov, no viac ako tretine to občas chvíľu trvá. Odporúčané pneumatiky si podľa prieskumu vyberajú až tri štvrtiny respondentov. Čo sa týka prevážania zbytočnej záťaže, väčšina (84,8 percenta) nemá v aute viac ako desať kilogramov zbytočností.
Kde ešte môžu ušetriť?
Dostatočnú vzdialenosť od vozidla idúceho vpredu podľa prieskumu vždy dodržiava menej ako polovica šoférov, len 46,4 percenta. Z hľadiska plynulosti jazdy je to významné. V skutočnosti sa nám však zdá, že dostatočnú vzdialenosť neudržiava ani tretina motoristov. Pri jazde myslí predvídavo (aby nebolo potrebné zbytočne brzdiť alebo akcelerovať) iba 53,4 percenta a prudkému rozjazdu sa vyhýba len 38 percenta slovenských vodičov. Iba každý piaty si pri vyššej rýchlosti automaticky zatvorí okná. Každý mesiac si skontroluje tlak v pneumatikách len 38,7 percenta šoférov. Pri plánovaní cesty sa dopravným špičkám snaží vyhnúť -- na počudovanie -- len 26 percent a pri dlhšom státí v zápche automaticky vypne motor len 13,6 percenta opýtaných. Plnú nádrž pravidelne natankuje iba 56 % motoristov, hoci nie je rozdiel, či tankujú naraz plnú alebo postupne dvakrát do polovice. Okrem toho pri každom otvorení hrdla nádrže sa stráca časť paliva v podobe výparov. Len 13,4 percenta záujemcov o kúpu auta prihliada na jeho spotrebu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 09:06